Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

kicker: «Η άνοδος του κυπριακού ποδοσφαίρου»



Μ’ ένα δισέλιδο αφιέρωμα στην... έκρηξη του κυπριακού ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι, τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και εθνικής ομάδας, κυκλοφορεί η αυριανή έκδοση του έγκυρου γερμανικού kicker, ήτοι ενός από τα αθλητικά περιοδικά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη!
Η «Α.τ.Κ.» εξασφάλισε και (προ)δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά τα σημαντικότερα κομμάτια αυτού του εκτενέστατου αφιερώματος. Το τελευταίο περιλαμβάνει ένα βασικό θέμα για τις πρόσφατες ευρωπαϊκές επιτυχίες των κυπριακών ομάδων και συμπληρώνεται από τέσσερις συνεντεύξεις: του πρωταθλητή Ευρώπης κι αμυντικού στυλοβάτη της Ανόρθωσης Τραϊανού Δέλλα, του Γερμανού αρχισκόρερ και νυν σκάουτερ της Ομόνοιας Ράινερ Ράουφμαν, του συμπατριώτη του αμυντικού του «τριφυλλιού» Τίμο Βέντσελ και του άσου της Αλκής Φεριντόον Ζάντι (σ.σ. ο Ιρανός μεσοεπιθετικός είναι γνωστός στο γερμανικό ποδοσφαιρικό κοινό από την εννιαετή θητεία του στην Μπούντεσλιγκα και είναι γνώστης των τεκταινομένων στην Κύπρο).

Το θέμα για την άνοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου ξεκινά με την αναφορά στις προκρίσεις Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας (επί Ολυμπιακού, Ερυθρού Αστέρα και ΑΕΚ αντιστοίχως), μνημονεύει την άνοδο της χώρας στην 24 θέση της βαθμολογίας πενταετίας στην ΟΥΕΦΑ, καθώς και την εξαιρετική εμφάνιση της εθνικής ομάδας κόντρα στην Ιταλία.
Ως αίτια της ανάκαμψης αναφέρονται οι ηχηρές μετεγγραφές ποδοσφαιριστών εγνωσμένης αξίας, τα αυξημένα έσοδα των συλλόγων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς, το βελτιωμένο σύστημα σκάουτινγκ, η αυξανόμενη επαγγελματικότητα και η εμπιστοσύνη σε νεαρούς τεχνικούς με νέες ιδέες, μοντέρνες μεθόδους και διευρυμένη γνώση της ποδοσφαιρικής αγοράς.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αντικατάσταση μόλις δύο προπονητών στη διάρκεια του καλοκαιριού και στη σχεδόν τετραετή παρουσία του Άγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο της εθνικής. Ο Έλληνας εκλέκτορας χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ικανός και τονίζεται πως έχει περάσει νοοτροπία νικητή στους διεθνείς.
Ακολούθως επισημαίνονται οι τομείς, στους οποίους το κυπριακό ποδόσφαιρο υστερεί ακόμη, όπως η απουσία εμπιστοσύνης στα εγχώρια ταλέντα, η αθρόα προσέλευση αλλοδαπών, οι υποδομές, η διαιτησία, το έντονο πολιτικό στοιχείο στους συλλόγους και η σχετικά μικρή προσέλευση θεατών στο πρωτάθλημα της περασμένης περιόδου.
Οι προσεχείς αντίπαλοι της Βέρντερ και της Σάλκε, δηλαδή η Ανόρθωση και ο ΑΠΟΕΛ, έχουν εύλογα το δικό τους ξεχωριστό κομμάτι στο αφιέρωμα. Για την πρωταθλήτρια Κύπρου γίνεται αναφορά στον ξεριζωμό από την Αμμόχωστο, την παρ’ ολίγον χρεοκοπία της, την ευεργετική επέμβαση της νυν διοίκησης υπό τον Ανδρέα Παντελή και την ουσιαστική συμβολή του προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια.
Για τον ΑΠΟΕΛ δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι από το 2000 εμπιστεύτηκε μια γενιά δικών του ταλαντούχων παικτών, οι οποίοι ακολούθως έγιναν η βάση της εθνικής Κύπρου, και με την προσθήκη ορισμένων ικανών αλλοδαπών έφτασε στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και δύο κυπέλλων τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ως κινητήρια δύναμη του συλλόγου παρουσιάζονται οι οπαδοί του, υπάρχει αναφορά στη δεύτερη θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο των «γαλαζοκιτρίνων» καθώς και στο μπάτζετ τους.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου