Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Σάβιο: «Καθαρό μυαλό και ψυχραιμία»



Η ταινία “The graduate” (ελληνικός τίτλος: «Η σαραντάρα κι ο πρωτάρης») κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 1968. Σαράντα χρόνια αργότερα, στη Βρέμη, κυκλοφόρησε το ριμέικ της -με ελαφρώς παραλλαγμένο τίτλο: «Ο (σχεδόν) σαραντάρης κι η πρωτάρα»! Κι αν η πρωτότυπη ταινία αναφερόταν στη σχέση του τελειόφοιτου Ντάστιν Χόφμαν με τη δύο δεκαετίες μεγαλύτερή του Αν Μπάνκροφτ, η επανέκδοσή της αφορά τη σχέση του Σάβιο Μπαρτολίνι Πιμέντελ των 35 συμμετοχών στο Τσάμπιονς Λιγκ με την πρωτοεμφανιζόμενη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση Ανόρθωση.
Αν το τέρμα του με απευθείας εκτέλεση φάουλ κόντρα στην ΑΠΕΠ στην πρεμιέρα του εγχώριου πρωταθλήματος έδειξε για τι είναι ικανός ο 34χρονος Βραζιλιάνος, η απόδοσή του απέναντι στη Βέρντερ έδειξε για ποιο λόγο αποκτήθηκε από την «Κυρία». Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας… Η πρωταθλήτρια Κύπρου δεν απέκτησε τον Σάβιο (και τον Δέλλα) για να υπερασπίσει τα εγχώρια κεκτημένα της αλλά για να στηρίξει πάνω του(ς) την προσπάθειά της για την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Τα πρώτα δείγματα είναι ομολογουμένως άκρως θετικά και πολλά υποσχόμενα.


Πώς όμως εισπράττει αυτό το δυναμικό μπάσιμό του στον μικρόκοσμο του κυπριακού ποδοσφαίρου; Η «Α.τ.Κ.» εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα την πρώτη συνέντευξη σε ανεξάρτητο κυπριακό έντυπο του Βραζιλιάνου βιρτουόζου, ο οποίος μιλά για τις πρώτες του εντυπώσεις από το νησί και την Ανόρθωση, για όσα πρέπει να προσέξει η «Κυρία» στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν διστάζει να υποκλιθεί στον Τιμούρ Κετσπάγια. Απολαύστε τον!

Καλωσόρισες στην Κύπρο, Σάβιο! Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από το νησί της Αφροδίτης;
Πολύ καλές! Δεν ήξερα πολλά για την Κύπρο και τους κατοίκους της, σιγά-σιγά όμως αρχίζω να μαθαίνω.
Μετά από μια μεγάλη κι ένδοξη καριέρα αποφάσισες να έρθεις στην Ανόρθωση. Γιατί;
Η Ανόρθωση αποτελεί για μένα μια καινούρια πρόκληση. Πέρασα πολλά χρόνια σε Βραζιλία κι Ισπανία, έκανα κι ένα πέρασμα από το γαλλικό πρωτάθλημα. Αντιμετωπίζω τον ερχομό μου στην Κύπρο ως ένα νέο στάδιο στην καριέρα μου.
Ποιους από τους νέους συμπαίκτες σου γνώριζες προτού έρθεις στην Κύπρο;
Όχι πολλούς, ομολογουμένως. Σίγουρα ήξερα τον Τραϊανό Δέλλα, ο οποίος έχει κάνει όνομα με την εθνική Ελλάδας, και φυσικά τον Πάουλο Κόστα. Είχε αποκτηθεί από την Μπορντό το καλοκαίρι, το οποίο εγώ είχα μετακομίσει στη Σαραγόσα.
Μέχρι στιγμής έχεις παρακολουθήσει τη νέα σου ομάδα σε έξι αναμετρήσεις. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από αυτήν;
Εξαιρετικές. Είμαι πολύ ικανοποιημένος -πρώτιστα για τη δικαίωση της επιλογής μου να έρθω, αλλά και από τους συμπαίκτες μου και φυσικά από την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Έχεις συζητήσει με τον Τιμούρ Κετσπάγια για το τι ακριβώς περιμένει από εσένα;
Μιλάμε συχνά με τον προπονητή, αλλά δεν γνωρίζω αν περιμένει κάτι ιδιαίτερο από μένα. Ξέρω τις δικές μου απαιτήσεις από τον εαυτό μου. Κι αυτές είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό για την Ανόρθωση, να απολαύσω μπάλα και να συνεχίσω την καριέρα μου σε υψηλό επίπεδο.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου με την Ανόρθωση;
Σε πρώτη φάση να συμμετέχω και να πανηγυρίσω νίκες σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Δεν μου λείπουν τα κίνητρα. Θέλω παίζοντας μπάλα να προσφέρω χαρά στον κόσμο και επιδιώκω φυσικά να κερδίσω όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους.
Η Ανόρθωση αγωνίζεται για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εσύ αντιθέτως έχεις παίξει επί σειρά ετών στη διοργάνωση κι έχεις κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές. Δεν είναι λίγο περίεργο;
Σίγουρα φαντάζει παράδοξο. Το Τσάμπιονς Λιγκ, άλλωστε, είναι για μένα κάτι ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο, ειδικά μετά την πενταετία μου στη Ρεάλ, όπου συμμετείχαμε κάθε χρόνο στη διοργάνωση και την κατακτήσαμε τρεις φορές. Ήταν τρεις πολύ δύσκολοι τίτλοι
Είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα έπαιζες στο Τσάμπιονς Λιγκ μ’ έναν κυπριακό σύλλογο;
Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Μετά το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ωστόσο, άρχισα να το φαντάζομαι και να το πιστεύω, διότι είδα πως η ομάδα είχε τη δυνατότητα να πάρει την πρόκριση.
Ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας για την εκτός έδρας ισοπαλία με τη Βέρντερ Βρέμης;
Πέρα από κάθε αμφιβολία, η τακτική, με την οποία αντιμετωπίσαμε μέσα στην έδρα του έναν πολύ δυνατό αντίπαλο με πολύ καλούς παίκτες.
Πόσο πιθανή είναι μια νίκη επί του Παναθηναϊκού στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου;
Κάθε παιχνίδι είναι μια διαφορετική ιστορία. Πήγαμε στη Βρέμη και πήραμε ένα καλό αποτέλεσμα. Τώρα παίζουμε στην έδρα μας, θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, αλλά απέναντί μας θα είναι ξανά ένας ισχυρός αντίπαλος. Αν νικήσουμε, θα φτάσουμε τους τέσσερις βαθμούς και θα μπορούμε να κοιτάξουμε με άλλο μάτι τη συνέχεια.
Ποιο πιστεύεις με την εμπειρία σου ότι θα είναι το πλέον σημαντικό σ’ αυτό το παιχνίδι;
Θα χρειαστεί πάνω απ’ όλα καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και φυσικά πολλή δουλειά μέσα στο γήπεδο.
Πόσες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ έχει πλέον η Ανόρθωση;
Είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για πιθανότητες. Έχουμε κληρωθεί σ’ ένα πολύ δύσκολο όμιλο με ομάδες που διαθέτουν πολλή ποιότητα. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα και στο τέλος θα δούμε πού θα μας βγάλει.
Αλλαγή θέματος. Ποια εικόνα έχεις αποκομίσει μέχρι στιγμής από το κυπριακό πρωτάθλημα;
Το καλό είναι ότι ξεκινήσαμε με δύο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές. Διαπιστώνω όμως ότι υπάρχουν καλές ομάδες στη λίγκα και δεν θα είναι εύκολη η κούρσα του τίτλου. Θα πρέπει όμως να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρωτάθλημα, διότι αυτή είναι η διέξοδός μας για τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και το επόμενο καλοκαίρι.
Είναι η Ανόρθωση ο τελευταίος σταθμός της ποδοσφαιρικής σου καριέρας;
(γελάει) Δεν το ξέρω. Δεν σκέπτομαι ακόμη να κρεμάσω τα παπούτσια μου. Ας φτάσουμε πρώτα στο τέλος αυτής της σεζόν και βλέπουμε. Πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο σε μια τέτοια απόφαση, ο πιο σημαντικός θα είναι η φυσική μου κατάσταση, αν με κρατούν τα πόδια μου. Αυτή τη στιγμή όμως δεν κάνω τέτοιες σκέψεις. Λαχταρώ απλώς να παίξω και να απολαύσω ποδόσφαιρο.
Ποια αξιολογείς ως την κορυφαία περίοδο στην καριέρα σου;
Οι πιο ξεχωριστές σεζόν μου ήταν το 1999/00 και το 2000/01 στη Ρεάλ Μαδρίτης. Θυμάμαι όμως με ευχαρίστηση τόσο το πέρασμά μου στη Ρεάλ Σοσιεδάδ όσο και τη θητεία μου στη Σαραγόσα, όπου πέρασα τρία χρόνια παίζοντας σε υψηλό επίπεδο και δέθηκα με το κοινό της ομάδας.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στο κοινό της Ανόρθωσης ή στους εγχώριους κι ευρωπαϊκούς αντιπάλους σου;
Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα προς τους αντιπάλους. Θα τα πούμε στο γήπεδο. Το κοινό της Ανόρθωσης μου αρέσει πολύ, είναι σημαντικό για την ομάδα. Θα προσπαθήσω να του δώσω όσο περισσότερη χαρά και απόλαυση γίνεται.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου