Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Φαινόμενο Φενίν



Στην επίσημη παρουσίασή του από τη Φρανκφούρτη χτύπησε τρις το ξύλο του τραπεζιού. «Το 2007 ήταν μια εξαίρετη χρονιά. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι τα πράγματα», δικαιολογήθηκε. Στην επίσημη πρεμιέρα του με τη φανέλα της χτύπησε εκ νέου τρις -σκοράροντας όλα τα τέρματα της Φρανκφούρτης στο 3-0 επί της Χέρτα στο Βερολίνο!
Ήταν ένα ιστορικό ντεμπούτο για τον Μάρτιν Φενίν: πριν απ’ αυτόν μόλις τέσσερις παίκτες είχαν συνδυάσει την πρεμιέρα τους στην Μπούντεσλιγκα με τρία γκολ: οι Αντεμάρ (Στουτγάρδη, 2001), Όλαφ Μάρσαλ (Δυναμό Δρέσδης, 1993), Χέρμαν Όλιχερ (Στουτγάρδη, 1973) και Ένγκελμπερτ Κράους (1860 Μόναχο, 1963). Αλλά ο 20χρονος δεν είναι γεννημένος για πέμπτος…


Σκοράροντας και στο εντός έδρας 2-1 επί της Μπίλεφελντ στην “Commerzbank Arena” έφτασε τα τέσσερα τέρματα στα πρώτα δύο παιχνίδια του. Παρόμοιο επίτευγμα δεν έχει να επιδείξει ουδείς από τους 4.671 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν πριν από αυτόν στην Μπούντεσλιγκα!
Η Fenin-mania, ή αλλιώς Feninismus, χτύπησε κόκκινο! Τα αιτήματα για συνεντεύξεις ήταν τόσα πολλά, ώστε η Φρανκφούρτη υποχρεώθηκε να οργανώσει μικρή συνέντευξη Τύπου στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Θα περίμενε κανείς πως ο μικρός θα τα ‘χε χαμένα με τέτοιο ντόρο γύρω από το όνομά του. Αμ δε…
Ο νεαρός Τσέχος δίνει την εντύπωση πως τίποτε δεν μπορεί να τον βγάλει από τα νερά του. Απίστευτα ισορροπημένος, χειρίζεται κάθε κατάσταση με θαυμαστή σιγουριά. Η προσαρμογή από το Τέπλιτσε των 50.000 κατοίκων σε μια παγκόσμια μεγαλούπολη, όπως η Φρανκφούρτη, του ήταν απίστευτα εύκολη. Βοήθησαν τα τέσσερα χρόνια γερμανικών στο σχολείο, καθώς και η εγγύτητα του Τέπλιτσε με τη Γερμανία που τον κατέστησε οικείο με τη νοοτροπία της χώρας.
Το λαβράκι του «Χολτς»
Η Φρανκφούρτη παρακολούθησε τον Φενίν για ένα εξάμηνο, προτού τον μετατρέψει στην πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία της δαπανώντας 3,5 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία θα προστεθούν 750.000€, αν ο Τσέχος γίνει βασικός και η Άιντραχτ εξασφαλίσει ως το 2009 την έξοδο στην Ευρώπη.
Το περασμένο καλοκαίρι για τον ποδοσφαιριστή είχε ενδιαφερθεί η Βέρντερ, αλλά η τότε τιμή του (τέσσερα εκατομμύρια) της φάνηκε αβάσταχτη, αφού μόλις είχε δαπανήσει πέντε για τον Μπουμπακάρ Σανόγκο. Το χειμώνα η Φρανκφούρτη είχε αντίπαλο τη Γιουβέντους, ωστόσο οι ατζέντηδες του παίκτη (μεταξύ αυτών και ο πρώην άσος της Καϊζερσλάουτερν, Μίροσλαβ Κάντλετς) του κατέστησαν σαφές πως η Φρανκφούρτη ήταν ο ιδανικός βατήρας για την ανέλιξή του.
Τρίτος στο Euro του 2006 με την εθνική Τσεχίας U19 και φιναλίστ στο Μουντιάλ του 2007 με την αντίστοιχη U20 ο 20χρονος έχει ως μεγάλο στόχο να δώσει το παρών στο προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έκρινε πως οι πιθανότητές του θα αυξηθούν στη Φρανκφούρτη, όπου η ελπίδα να γίνει βασικός ήταν βάσιμη, αφού ήξερε τη γλώσσα.
Ο προπονητής του στις μικρές εθνικές της Τσεχίας, Μίροσλαβ Σούκοπ, θεωρεί πως το πουλέν του έχει μπροστά του μια μεγάλη καριέρα όχι μόνο ένεκα αγωνιστικών ικανοτήτων: «Διαθέτει μεγάλη ωριμότητα και γνωρίζει ακριβώς ποια μέτρα είναι αναγκαία για την επιτυχία».
Επέλεξε το Νο17 και ο πρόεδρος Χέριμπερτ Μπρούχαγκεν προφήτευσε: «Είναι το νούμερο που φορούσε στο Μουντιάλ ο Μπερντ Χέλτσενμπαϊν, η εμβληματική φιγούρα του συλλόγου μας και νυν αρχισκάουτέρ μας. Αυτός άλλωστε μας τον συνέστησε. Με 160 τέρματα ο “Χολτς” είναι ακόμη ο κορυφαίος σκόρερ της Φρανκφούρτης, ο Φενίν πρέπει να δουλέψει πολύ προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση…»
Αν φυσικά ο 20χρονος συνεχίσει, όπως άρχισε, δεν θα μείνει στο Μάιν ως το τέλος του συμβολαίου του (2012). Δεδομένου όμως πως αυτό δεν περιλαμβάνει ρήτρα αποχώρησης, η Φρανκφούρτη θα εισπράξει μια παχυλή αποζημίωση, μέρος της οποίας θα καταλήξει (ως ποσοστό μεταπώλησης) στην  Τέπλιτσε. Μέχρι τότε όμως η Άιντραχτ μπορεί να υπερηφανεύεται για το φαινόμενο Φενίν…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου