Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Generation ne-X-t!



Τα ονόματά τους δεν σας είναι γνωστά -τουλάχιστον στην πλειονότητά τους. Μεταξύ των επαϊόντων, ωστόσο, χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και οι μετοχές του θεωρούνται ως οι πλέον ραγδαία ανερχόμενες στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αποτελούν, για να χρησιμοποιήσουμε την αμερικανική ορολογία του NBA, το “next big and best thing” στο πιο λαοφιλές άθλημα του πλανήτη. Επειδή (αργά ή γρήγορα, πάντως) αναπόφευκτα θα «πέσετε» πάνω τους, σας τους συστήνουμε.


ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΛΙΝΙΤΣ (ΧΑΪΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ)
Για τους οπαδούς της Χάιντουκ Σπλιτ η τρέχουσα περίοδος αποτελεί μια τεράστια απογοήτευση. Το πρωτάθλημα έχει μείνει ήδη εκτός του βεληνεκούς της αγαπημένης τους ομάδας, η οποία έχει φτάσει στο σημείο να αγωνιά ακόμη και για την εξασφάλιση μιας θέσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Ωστόσο υπάρχει μια ακτίδα φωτός σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο: ο Νίκολα Κάλινιτς.
Ο 19χρονος επιθετικός σκοράρει σχεδόν κατά βούληση, ο μέσος όρος του ανέρχεται ήδη στο ένα τέρμα ανά παιχνίδι. Ο Κροάτης είναι εδώ και χρόνια στυλοβάτης των διαφόρων μικρών εθνικών ομάδων και έχει αποδείξει ήδη και σε διεθνές επίπεδο την άριστη σχέση του με τα δίχτυα.
Εσχάτως αναζωπυρώθηκαν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Βέρντερ Βρέμης έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του υψηλόσωμου (1,87 μ.) σκόρερ. Δεδομένης όμως της εξάρτησης της Χάιντουκ από τον Κάλινιτς, ενδεχόμενη απόκτησή του μόνο φθηνά δεν θα κοστίσει στο σύλλογο της Βρέμης.

ΑΝΤΕΛ ΤΑΑΡΑΜΠΤ (ΤΟΤΕΝΑΜ)
Ο αθλητικός διευθυντής των «σπιρουνιών», Ντάμιεν Κόμολι, περιγράφει τον γεννημένο στο Μαρόκο, αλλά κάτοχο γαλλικού διαβατηρίου άσο ως «ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του». Ο 19χρονος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κρυφός επιθετικός όσο και ως επιτελικός μέσος (κατά προτίμηση από την αριστερή πλευρά), έχει ενθουσιάσει τους ιθύνοντες της Τότεναμ. Απίστευτες τεχνικές ικανότητες και μια έξοχη τεχνική στο σουτ χαρακτηρίζουν τον πιτσιρικά, ο οποίος μετακόμισε στο Λονδίνο από τη Λανς. Γι’ αυτό άλλωστε ο Τααράμπτ, στη φαρέτρα του οποίου υπάρχουν όλων των ειδών τα τρικ, υπέγραψε αμέσως στα «σπιρούνια» συμβόλαιο ως το 2011. Αν μέχρι τότε καταφέρει να αποβάλει τον κάπως εγωιστικό τρόπο παιχνιδιού του, ακόμη καλύτερα για τον ίδιο και την ομάδα του.

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΡΟΣΙ (ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ)
Εδώ και κάποια χρόνια ο Τζουζέπε Ρόσι δεν αποτελεί άγνωστο λήμμα για τους ειδήμονες, ωστόσο το 2008 ίσως είναι η χρονιά που ο Ιταλοαμερικανός θα πετύχει την οριστική καθιέρωση. Γιος προπονητή ποδοσφαίρου, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά σε εφηβική ηλικία έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα της Πάρμα. Λίγο αργότερα ο σήμερα 20χρονος επιθετικός «γυάλισε» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία τον απέκτησε. Ωστόσο στους «κόκκινους διαβόλους» ο Ρόσι, ο οποίος έχει αποφασίσει υπέρ της εθνικής Ιταλίας και ουχί της αντίστοιχης των ΗΠΑ, κατάφερε μόνο εξαιρετικά σποραδικά να πάρει συμμετοχές. Μετά από σύντομα περάσματα από Νιούκαστλ και Πάρμα (9 γκολ σε 19 συμμετοχές), η Βιγιαρεάλ απέκτησε τον ευκίνητο φορ, ο οποίος μοιάζει να αισθάνεται εξαιρετικά βολικά στην Ισπανία.

ΚΑΜΕΡΟΝ ΤΖΕΡΟΜ (ΜΠΕΡΜΙΝΓΧΑΜ)
Στην τρέχουσα περίοδο δεν είναι λίγοι οι καταξιωμένοι στην Πρέμιε Λιγκ αμυντικοί που έχουν τραβήξει χοντρό ζόρι με τον 21χρονο. Ο επιθετικός της Μπέρμινγχαμ συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερων ποδοσφαιριστών στο Νησί. Και η επαφή του με τα δίχτυα είναι ακέραιη. Την περασμένη σεζόν ο θηριώδης φορ αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο από το περασμένο καλοκαίρι διαφάνηκε πως ο διεθνής με την ελπίδων της Αγγλίας μπορεί να είναι άνετα ανταγωνιστικός και στο ενδεχομένως κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Συνεπώς η Μπέρμινγχαμ μάλλον γνώριζε άριστα γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι επένδυσε σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του Κάμερον.

ΡΑΦΑΕΛΕ ΠΑΛΑΝΤΙΝΟ (ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ)
Η «Γηραιά Κυρία» έδωσε πολύ χρόνο στο γεννημένο Ναπολιτάνο, προκειμένου να εξελιχθεί. Και ο ικανός ν’ αγωνιστεί σ’ όλες τις θέσεις της επίθεσης άσος τον αξιοποίησε. Μετά από καταπληκτικές εμφανίσεις με τις ομάδες υποδομής της Γιουβέντους (41 γκολ σε 61 συμμετοχές) ο Παλαντίνο παραχωρήθηκε δανεικός στη Σαλερνιτάνα, της οποίας την περίοδο 2004/05 αναδείχθηκε πρώτο σκόρερ με 15 γκολ. Εν συνεχεία ο σήμερα 23χρονος άσος πέρασε μια σεζόν στο Λιβόρνο και πλέον θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του επαγγελματικού ρόστερ της «Γηραιάς Κυρίας», με την οποία έκανε πριν λίγο καιρό το ντεμπούτο του. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν πως πολύ σύντομα θα έχει θέση βασικού στο σύλλογο του Τορίνο, το ερώτημα όμως είναι αν προλαβαίνει να θέσει υποψηφιότητα για το Euro2008;

ΝΙΚΛΑΣ ΜΠΕΝΤΝΕΡ (ΑΡΣΕΝΑΛ)
Ο Δανός είναι ένα από τα αναρίθμητα ταλέντα, τα οποία έχει αποκτήσει η Άρσεναλ ήδη από τα εφηβικά του χρόνια. Προτού μετακομίσει στο Νησί, ο 19χρονος επιθετικός αγωνιζόταν στην πατρίδα του με τα χρώματα της Κοπεγχάγης. Στους «κανονιέρηδες» ο ύψους 1,90 μ. φορ έχει προλάβει μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα να καταθέσει πειστήρια του ταλέντου του. Ωστόσο τα πολυάριθμα δημοσιεύματα για το πιθανότατα λαμπρό μέλλον του δεν πέρασαν χωρίς να του αφήσουν σημάδα. Ο ξανθομάλλης, ο οποίος έχει κληθεί ήδη στην εθνική Δανίας, υπήρξε για μεγάλο διάστημα υπερόπτης. Ο δανεισμός του στην Μπέρμινγχαμ, όμως, φαίνεται πως του έκανε πραγματικά καλό και πλέον ο δυνατός στον αέρα επιθετικός αποκτά όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους Λονδρέζους, με τους οποίους έχει συμβόλαιο ως το 2012.

ΜΑΡΚ ΚΡΟΣΑΣ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)
Η πηγή, από την οποία ψαρεύει ταλέντα η Μπαρτσελόνα, φαίνεται πως είναι αστείρευτη. Μέσα στο 2007 το καμάρι της Καταλανίας ανέδειξε τους εξαιρετικά νεαρούς και ταλαντούχους Τζιοβάνι ντος Σάντος και Μπόγιαν Κρκιτς, αλλά πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος γι’ αυτούς τους εκκολαπτόμενους σούπερ σταρ, οι «μπλαουγκράνα» έχουν βάλει ήδη στα σκαριά την ανάδειξη ακόμη ενός τεράστιου ταλέντου.
Ο κοντοπίθαρος Καταλανός είναι ένας επιθετικός μέσος, ο οποίος μπορεί να ωθήσει τα πλήθη στο παραλήρημα με τη δημιουργικότητά του. Το περασμένο καλοκαίρι Λίβερπουλ και Άγιαξ ενδιαφέρθηκαν ζεστά για το δανεισμό του 19χρονου, προκειμένου να του εξασφαλίσουν χρόνο συμμετοχής. Η συγκεκριμένη οδός θα είναι λογικά και αυτή που θα βαδίσει αρχικά ο εξαίρετος τεχνίτης, αφού επί του παρόντος στο γαλαξία αστέρων της Μπαρτσελόνα δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτόν.

ΚΑΡΛΟΣ ΒΕΛΑ (ΟΣΑΣΟΥΝΑ)
Το 2005, στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17, ο Μεξικάνος είχε προκαλέσει απανωτούς ιλίγγους σε πλείστους αντιπάλους του. Τούτου δοθέντος δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η άμεση εμφάνιση της Άρσεναλ και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του. Επειδή όμως ο 18χρονος ακραίος επιθετικός δεν κατάφερε να βγάλει άδεια εργασίας στο Νησί, δόθηκε δανεικός στην Ισπανία. Εκεί ο Βέλα, ο οποίος χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια του και διακρίνεται περισσότερο για τις ασίστ παρά για τα τέρματά του, αγωνίστηκε με τις Θέλτα και Σαλαμάνκα, προτού αυτό το καλοκαίρι μετακομίσει στην Οσασούνα. Τον Ιανουάριο του 2008 ο Βέλα, του οποίου ο μεγαλύτερος αδελφός είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο Μεξικό, θα αποκτήσει πιθανότατα την ισπανική υπηκοότητα. Με αυτήν θα είναι πλέον διαθέσιμος και για την Άρσεναλ. Και όσοι γνωρίζουν τον Αρσέν Βενγκέρ, ξέρουν πως ο Γάλλος περιμένει ήδη με ανυπομονησία αυτό το σπάνιο ταλέντο που έχει κληθεί ήδη και στην εθνική του Μεξικό.

ΛΟΥΛΙΝΙΑ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ)
Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κυνήγι του «νέου Ροναλντίνιο». Ο 17χρονος θεωρείται το σούπερ ταλέντο της Βραζιλίας και έχει αποκτήσει ήδη θέση βασικού στην Κορίνθιανς. Από την Τσέλσι ως τη Μίλαν όλοι οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι σφάζονται στα πόδια του πιτσιρικά επιτελικού μέσου. Εντούτοις τις καλύτερες πιθανότητες επί του παρόντος φαίνεται να έχει το Παλέρμο.
Δεδομένο μπορεί να θεωρείται πως η απόκτηση του Λουλίνια, ο οποίος εσχάτως δημιούργησε μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά του με τις εμφανίσεις του στη «σελεσάο» κάτω των 17, θα «ματώσει» την τσέπη του (όποιου) αγοραστή. Η ρήτρα απαλλαγής του από το τρέχον συμβόλαιό του έχει οριστεί στα 14 εκατομμύρια ευρώ. Από πλευράς προδιαγραφών ο Βραζιλιάνος έχει ό,τι απαιτείται για να γίνει ένας από τους πραγματικά σπουδαίους του αθλήματος. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει μέσα στο έτος με τη μετεγγραφή του σε ευρωπαϊκό σύλλογο.

ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΚΡΙΣΚΙΤΟ (ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ)
Στην Ιταλία οι εξαιρετικά αξιόπιστοι αμυντικοί ξεφυτρώνουν κατά δεκάδες. Μόλαταυτα ο Κρισκίτο μοιάζει να είναι μια κλάση ανώτερος από τους περισσότερους συνομηλίκους του. Ήδη από την τρυφερή ηλικία των 16 ο αριστεροπόδαρος άσος, ο οποίος μπορεί να παίξει τόσο ως ακραίος όσο και ως κεντρικός μπακ, είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη Σέριε Β με τη φανέλα της Τζένοα. Η Γιουβέντους είχε την προνοητικότητα να εξασφαλίσει νωρίς το 50% των μετεγγραφικών δικαιωμάτων του διεθνούς με την U-21 και εφέτος η πολυπρωταθλήτρια Ιταλίας αγόρασε και το άλλο 50% έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν ο εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής έχει καταφέρει με το σπαθί του να αποκτήσει θέση βασικού στη «Γηραιά Κυρία» και κατά τα φαινόμενα πολύ σύντομα θα απασχολήσει και τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Ρομπέρτο Ντοναντόνι.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου