Στην αρχαία Ελλάδα ή Αίγυπτο άπαντες θα μιλούσαν για κατάρα των θεών. Εν έτει 2012, ωστόσο, η Ιταλία θρηνεί και ταυτόχρονα απορεί για τον αδόκητο χαμό του Πιερμάριο Μοροζίνι, ο οποίος το προηγούμενο Σάββατο, στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Λιβόρνο με την Πεσκάρα, κατέρρευσε στο 31’ και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.
Η ερμηνεία της κατάρας γίνεται άμεσα αντιληπτή μέσω της απλής παράθεσης του πλήρους δράματος των Μοροζίνι. Η μητέρα Καμίλα απεβίωσε το 2002, ο πατέρας Άλντο το 2004, αμφότεροι λόγω καρδιάς. Μέσα στο 2004 αυτοκτόνησε ο (ανάπηρος) μικρός γιος, ενώ ο πρόσφατος θάνατος του Πιερμάριο άφησε ως μοναδικό εν ζωή μέλος της ξεκληρισμένης οικογένειας τη μεγαλύτερη (επίσης ανάπηρη) αδελφή του, την ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη της οποίας ανέλαβε η Ουντινέζε, στην οποία ανήκε ο 25χρονος ποδοσφαιριστής.
Τι(ς) πταίει;
Ο τελευταίος κηδεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μπέργκαμο (γενέτειρά του), παρουσία των ποδοσφαιριστών της Ουντινέζε, του Λιβόρνο, στο οποίο από τον Ιανουάριο αγωνιζόταν ως δανεικός, και της Αταλάντα, της ομάδας του Μπέργκαμο, πολυάριθμων αξιωματούχων του ιταλικού ποδοσφαίρου και πλήθους απλού κόσμου.
Δύο μέρες νωρίτερα, στο «Αρμάντο Πίτσι», το Λιβόρνο είχε πει το δικό του αντίο στον Μοροζίνι, η νεκροψία του οποίου κατέδειξε ότι δεν απεβίωσε από έμφραγμα ή ανεύρυσμα. Η παραγγελθείσα εξέταση DNAθα φανερώσει, αν κάποια γενετήσια δυσλειτουργία της καρδιάς ήταν υπεύθυνη για το μοιραίο, όμως ο Λουίτζι Αλμπόρε Μάτσια (δήμαρχος της Πεσκάρα) και η Βαλεντίνα Ντι Αγκοστίνο (εισαγγελέας) έχουν διατάξει ήδη έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου.
Αιτία στάθηκαν οι μαρτυρίες ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε τρία λεπτά να ξεκινήσει για το νοσοκομείο Santo Spirito («Άγιο Πνεύμα»), διότι ένα αστυνομικό ήταν παρκαρισμένο μπροστά στην έξοδο των επειγόντων περιστατικών και οι φύλακες του σταδίου υποχρεώθηκαν να σπάσουν τα τζάμια του, προκειμένου να βάλουν «νεκρά» και να το μετακινήσουν σπρώχνοντας!
Μόνο συμπτωματικό δεν είναι ότι μετά το θάνατό του οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους της Πεσκάρα φοβούμενοι αντίποινα από τους εξαγριωμένους οπαδούς, όπως παραδέχτηκε ο Κάρλο Μαγκίτι (αρχηγός της αστυνομίας).
Ως φόρο τιμής στον αδικοχαμένο άσο η ιταλική ομοσπονδία ανέβαλε όλες τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου (σ.σ. θα διεξαχθούν μεσοβδόμαδα), ενώ μονόλεπτο σιγή σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις στο ίδιο διάστημα διέταξε η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία σκέφτεται να επιβάλει την ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε αθλητικό συμβάν.
Ο ένατος σε μια δεκαετία
Ο χαμός του Μοροζίνι ώθησε τον Υπουργό Αθλητισμού Πιέρο Γκνούντι ν’ αναρωτηθεί δημόσια «αν οι εξετάσεις στους ποδοσφαιριστές πρέπει να γίνουν πιο ενδελεχείς και συχνές». Την άποψή του αντέκρουσαν τόσο ο -επί χρόνια γιατρός της Λέτσε- Τζουζέπε Παλάια («Η ιατρική περίθαλψη στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες είναι πολύ καλή. Ωστόσο πάντα μένει ένα υπόλοιπο ρίσκου. Η στατιστική πάντως καταδεικνύει ότι τέτοια τραγικά συμβάντα δεν πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια») όσο και ο -πρόεδρος της αθλητιατρικής ομοσπονδίας της Ιταλίας- Μαουρίτσιο Καζάσκο («Χάρη στην υποχρεωτική εξέταση καταλληλότητας ο αριθμός των αιφνίδιων θανατηφόρων κρουσμάτων στον αθλητισμό έχει μειωθεί σε ποσοστό 90% την τελευταία 20ετία»), ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Ο Μοροζίνι έγινε ο 18ος ποδοσφαιριστής την τελευταία 35ετία και ήδη ο ένατος την περασμένη δεκαετία που κατέρρευσε (κι ακολούθως απεβίωσε) στη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Στο ίδιο διάστημα ο θάνατος έχει χτυπήσει την πόρτα μόλις σε πέντε επαγγελματίες άλλων αθλημάτων. Οι γενετήσιες καρδιακές δυσλειτουργίες (σ.σ. εξαιρετικά δύσκολες στην ανίχνευσή τους), οι ανωμαλίες ή οι λοιμώξεις κατονομάζονται ως οι συνηθέστερες αιτίες αυτών των περιστατικών, από κοινού με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
«Μειώστε τα παιχνίδια»
Για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ωστόσο, η αιτία του κακού είναι γνωστή εδώ και καιρό. «Με τόσα παιχνίδια μέσα σε μια περίοδο αυξάνει ο κίνδυνος προβλημάτων. Προ πάντων στη Σέριε Α οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται αδιάλειπτα», τόνισε ο Νταμιάνο Τομάζι, πρόεδρος του συνδικάτου των ποδοσφαιριστών AIC.
«Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αγώνων και ν’ αυξηθούν οι μέρες ξεκούρασης. Το υποστηρίζω εδώ και καιρό, το έχω συζητήσει και με τους γιατρούς μας. Είμαι 34, αλλά πέρυσι σκέφτηκα να αποχωρήσω, διότι απλά δεν μπορώ να κάνω ένα διάλειμμα. Λέω στους γιατρούς ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα θαυμάσιο άθλημα, αλλά πρέπει να σκεπτόμαστε και την υγεία των ποδοσφαιριστών», συμπλήρωσε ο Αντόνιο ντι Νατάλε της Ουντινέζε.
Το γράμμα της Άννα Βαβασόρι στον αρραβωνιαστικό της και ο επικήδειος λόγος της μητέρας της Μαριέλα για τον εκλιπόντα μέλλοντα γαμπρό της συγκλόνισαν την Ιταλία. «Ο Πιερμάριο λάτρευε να παίζει στη βροχή. Μου έλεγε ότι η μπάλα χρειάζεται διαφορετικούς χειρισμούς. Ήμουν σίγουρη ότι ήταν ευτυχισμένος, διότι το ποδόσφαιρο είχε δώσει νόημα στη ζωή του. Σήμερα ο ήλιος και ο ζεστός αέρας χαϊδεύουν το πρόσωπό μου και αυτά των φίλων και της οικογένειάς του», έγραψε η 20χρονη Άννα, ενώ η Μαριέλα ανέφερε στην επιμνημόσυνη δέηση: «Χάσαμε έναν γιο και έναν αδερφό, ο πόνος είναι μεγάλος, όμως ξέρουμε ότι δεν μας θέλεις λυπημένους, αλλά με το χαμόγελο -εκείνο το χαμόγελο που φώτιζε πάντα το πρόσωπό σου. Αντίο Μάριο, σε ευχαριστούμε για την παρουσία σου στη ζωή μας, μας έμαθες πάρα πολλά, έκανες τις καρδιές μας όμορφες και ελεύθερες όπως ήταν και η δική σου. Σε ευχαριστούμε που χάρισες τόσο πολλή αγάπη στην Άννα μας. Θα είσαι πάντα μαζί μας. Μόνο μία χάρη σου ζητώ. Σε παρακαλώ, φώναζέ με “Μαριέλα” και όχι πια “κυρία”, όταν θα με φωνάζεις από τον ουρανό».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου