Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Μπουλάτ Τσαγκάεφ: «Θα σας σκοτώσω όλους!»

«Είναι η κηδεία ενός παραδοσιακού συλλόγου, αλλά πιστεύουμε στην ανάστασή του». Με αυτήν την πρόταση ο Χάινριχ Σίφερλε έγινε στις 18 Ιανουαρίου ο πρώτιστος πρόεδρος της ελβετικής λίγκας, ο οποίος αφαιρεί άδεια συμμετοχής από σύλλογο εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου.
Το β’ μισό της AXPO Super League θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο χωρίς τη συμμετοχή της Ξαμάξ, η οποία υποβιβάζεται αυτόματα στη δεύτερη κατηγορία και, αν δεν καταφέρει να διευθετήσει άμεσα τα χρέη της (σ.σ. αγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια ελβετικά φράγκα), θα πέσει στην τρίτη.

Πώς όμως έφτασε στο σημείο αυτό ένας σύλλογος, ο οποίος έλαμψε τη δεκαετία του 1980 υπό την προεδρία του Ζιλμπέρ Φακινέτι κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1987, 1988), βιώνοντας αξέχαστες ευρωπαϊκές βραδιές και απασχολώντας παίκτες όπως οι Ζιλμπέρ Γκρες, Ντον Γκίβενς, Ούλι Στίλικε και Χάιντς Χέρμαν;
Η απάντηση ακούει στο όνομα Μπουλάτ Τσαγκάεφ. Τον περασμένο Μάιο, όταν ο Τσετσένος επιχειρηματίας αναλάμβανε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ξαμάξ, οι πλείστοι πίστευαν πως ήταν ο πλούσιος θείος από την Ανατολή. Αυτός όμως αποδείχτηκε ο νεκροθάφτης του συλλόγου.
Το χρονικό των πράξεων και των παραλείψεών του στο καταστροφικό για την Ξαμάξ περασμένο οκτάμηνο θα μπορούσε να είναι κάλλιστα σενάριο υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ, αποτελεί όμως μια άκρως διδακτική ιστορία για το πόσο απατηλοί μπορούν να αποδειχθούν οι ανά την υφήλιο ποδοσφαιρικοί «Μεσσίες».

Απολύσεις επί απολύσεων
12.05.11 - Ο επί 24 χρόνια δραστηριοποιούμενος στην Ελβετία (ιδιοκτήτης τεσσάρων εταιρειών στη Γενεύη) Τσαγκάεφ αποκτά έναντι δύο εκατομμυρίων φράγκων το 52% της Ξαμάξ. Αυθημερόν διορίζει πρόεδρο τον Αντρέι Ρουντάκοβ (πάλαι ποτέ άσος της Σπαρτάκ Μόσχας που έκλεισε την καριέρα του στην Ελβετία), απολύει τον Γάλλο Ντιντιέ Ολέ Νικόλ (που ακολούθως ανέλαβε τον Απόλλωνα) και την επομένη προσλαμβάνει τον Μπερνάρ Σαλάντ.
29.05.11 - Στο ημίχρονο του τελικού κυπέλλου η Ξαμάξ ηττάται 2-0 από τη Σιόν. Ο Τσαγκάεφ εισβάλλει στα αποδυτήρια, ξεσπά στα ρώσικα (σ.σ. ο Ρουντάκοβ μεταφράζει) και -σύμφωνα με ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο- εκστομίζει την απειλή: «Θα σας σκοτώσω όλους!»
30.05.11 - Απολύεται ο Σαλάντ και προσλαμβάνεται για την επόμενη διετία ο Σόνι Άντερσον (πρώην επιθετικός της Σερβέτ) που μια μέρα αργότερα αποκαλύπτεται πως δεν έχει επαγγελματικό δίπλωμα!
03.06.11 - Πάολο Ούρφερ (αθλητικός διευθυντής), Φιλίπ Σαλβί (εμπορικός διευθυντής), Αλεσάντρ Ρέι (διευθυντής μάρκετινγκ) και Σεντρίκ Πελέ (βοηθός του) παραιτούνται λόγω ευθιξίας μετά τη μομφή του Τσαγκάεφ ότι δεν ήταν επαγγελματίες στη δουλειά τους.
08.06.11 - Αναλαμβάνει προπονητής ο 49χρονος Γάλλος, Φρανσουά Τσικολίνι, αλλά ο αθλητικός διευθυντής Σόνι Άντερσον διαμηνύει στα Μ.Μ.Ε.: «Εγώ είμαι το αφεντικό!»
18.06.11 - Μέσω αλληλογραφίας πληροφορείται την αποδέσμευσή του ο επί 11ετία παίκτης της ομάδας, Ραφαέλ Νουτσόλο!
19.07.11 - Στην (εντός έδρας) πρεμιέρα της Ξαμάξ στο πρωτάθλημα ρωσικοί παραδοσιακοί χοροί «παίζουν» στο videowall στην ανάπαυλα. Μετά το 0-3 κόντρα στη Λουκέρνη ο Τσαγκάεφ καλεί τηλεφωνικά τους παίκτες να επιστρέψουν στο γήπεδο και τους… στολίζει: «Κάνω τα πάντα για σας, περιμένω να κάνετε τα πάντα για μένα. Θέλω να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ κι εσείς κάνετε τέτοια εμφάνιση»! Παραιτείται ο διευθυντής ακαδημιών Άντριαν Ουρσέα.
22.07.11 - Απομακρύνονται ο τερματοφύλακας Ροντρίγκο Γκαλάτο (μετά από μόλις 90 λεπτά συμμετοχής και παρά το πρόσφατα υπογεγραμμένο διετές συμβόλαιο) και ο επιθετικός Φεντερίκο Αλμεράρες!
24.07.11 - Λίγα λεπτά μετά τη δεύτερη ήττα (0-2 από τη Βασιλεία) απολύονται ο Τσικολίνι, το επιτελείο του, ο προπονητής τερματοφυλάκων Ζαν-Λικ Ετορί («Κακώς πίστευα ότι τα είχα δει όλα στο ποδόσφαιρο…»), ο αθλητικός διευθυντής Σόνι Άντερσον, ενώ «τελειώνει» και ο Καμερουνέζος Ογκουστίν Ζιλ Μπίνια!
Ένοπλοι μπράβοι κι απειλές
25.07.11 - Ο Ρουντάκοβ υποβιβάζεται σε επικεφαλής μετεγγραφών, πρόεδρος αναλαμβάνει ο 30χρονος Ισλάμ Σατούγεβ, δεξί χέρι του Τσαγκάεφ.
26.07.11 - Προσλαμβάνεται ο 55χρονος Ισπανός Χοακίν Καπαρός, ο οποίος ξεκινά με ήττα από τη Σιόν (0-3) και ξεκαθαρίζει: «Με αυτό το ρόστερ δεν πάμε πουθενά»!
19.08.11 -  Μετά από μόλις ένα μήνα αποδεσμεύεται ο Βραζιλιάνος επιθετικός Καρλάο!
20.08.11 - Παρά τη συγκομιδή δύο πόντων σε 5 παιχνίδια ο Τσαγκάεφ διατείνεται δημόσια ότι η Ξαμάξ θα πάρει τον τίτλο και θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ!
27.08.11 - Μετά το εντός έδρας 2-2 με τη Λοζάνη ο Τσαγκάεφ εισβάλει στα αποδυτήρια με ένοπλους μπράβους και απειλεί θεούς και δαίμονες! Ο Καπαρός επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα και υποχρεώνεται να παρουσιαστεί με το επιτελείο του στο γραφείο του προέδρου, ο οποίος υβρίζει και τον Ισπανό!
29.08.11 - Ο Τσαγκάεφ αρνείται να πληρώσει τα εκκρεμή ενοίκια για το στάδιο «Μαλαντιέρ». Σε έκτακτη γενική συνέλευση τροποποιείται το καταστατικό και πλέον ο πρόεδρος δεν είναι υποχρεωτικό να είναι Ελβετός, αλλά απλώς να διαμένει στην Ελβετία.
02.09.11 - Απολύεται ο Καπαρός, τον οποίο τρεις μέρες αργότερα διαδέχεται ο συμπατριώτης του Βίκτορ Μουνιόθ
07.09.11 - Η Ξαμάξ ανακοινώνει ότι αναζητεί νέα έδρα, μακριά από το Νόιενμπουργκ
09.09.11 - Ο Τσαγκάεφ πληρώνει ενοίκια 200.000 φράγκων για το «Μαλαντιέρ», προκειμένου ο δήμος να μην κηρύξει την Ξαμάξ σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης
14.09.11 - Σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο Ραμσάν Καντίροβ, πρόεδρος της Τσετσενίας και της Τέρεκ Γκρόζνι, καταγγέλλει ότι ο (υποτιθέμενος έμπιστος φίλος του) Τσαγκάεφ του «δάγκωσε», αφού ως αντιπρόεδρος της Τέρεκ Γκρόζνι πήρε χρήματα για τη μετεγγραφή του Μπαρκ Μπουσουφά, η οποία δεν έγινε ποτέ!
Πλαστογραφία εγγυητικών
07.11.11 - Ο Τσαγκάεφ μηνύεται για πλαστογράφηση εγγυητικής από την Τράπεζα της Αμερικής που βεβαίωνε ότι είχε περιουσία 35 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορούσε συνεπώς να εγγυηθεί τη ρευστότητα της Ξαμάξ ως το τέλος της περιόδου. Η εγγυητική ήταν υπογεγραμμένη από κάποιον άγνωστο, είχε λανθασμένη σφραγίδα, παλαιότερη διεύθυνση του καταστήματος, δεν ήταν στα αγγλικά και η ημερομηνία ήταν γραμμένη με διαφορετικό τρόπο από τον αμερικανικό!
08.11.11 - Η Εισαγγελία της Γενεύης ξεκινά έρευνα των εταιρειών του Τσαγκάεφ
09.11.11 - Η Εισαγγελία της Γενεύης ξεκινά έρευνα κατά του Τσαγκάεφ για ξέπλυμα χρήματος, απιστία και πλαστογραφία. Ο δικηγόρος του Τσετσένου, Φρανσουά Κανόνικα, παραιτείται και αντικαθίσταται από τον Ζακ Μπαριλόν.
10.11.11 - Οι ερευνητές ξεψαχνίζουν την οικία του Τσαγκάεφ
11.11.11 - Ένεκα αδυναμίας απόδειξης καταβολής μισθών και κοινωνικών εισφορών του Σεπτεμβρίου η ελβετική λίγκα ανοίγει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ξαμάξ
18.11.11 - Αποκαλύπτεται ότι ο Τσαγκάεφ δεν έχει άδεια παραμονής στη χώρα (μόνο βίζα που ανανεώνει ανά εξάμηνο) και ότι όσοι παίκτες και προπονητές αποκτήθηκαν από το καλοκαίρι έχουν υπογράψει συμβόλαια με παράκτια (offshore) εταιρεία του Τσαγκάεφ! Η Εισαγγελία του Νόιενμπουργκ πιστοποιεί την πλαστογραφία της εγγυητικής από την Τράπεζα της Αμερικής!
24.11.11 - Ενώπιον δικαστηρίου της Γενεύης ο Τσαγκάεφ παραδέχεται την πλαστογράφηση δύο εγγυητικών από την Τράπεζα της Αμερικής!
29.11.11 - Το καντόνι του Νόιενμπουργκ δεν εκδίδει άδεια εργασίας στον Τσαγκάεφ, του οποίου η βίζα του επιτρέπει κάθε εξάμηνο να διαμένει το πολύ για 180 μέρες στην Ελβετία
Αφαιρέσεις βαθμών
14.12.11 - Από την Ξαμάξ αφαιρούνται τέσσερις πόντοι για μη καταβολή μισθών και κοινωνικών εισφορών το μήνα Σεπτέμβριο
19.12.11 - Η ελβετική λίγκα καταγγέλλει την Ξαμάξ για μη καταβολή μισθών και κοινωνικών εισφορών το μήνα Οκτώβριο
27.12.11 - Η Ξαμάξ μηνύει την ελβετική ομοσπονδία ζητώντας την απομάκρυνση δύο ατόμων από την εμπορική διεύθυνση, αναστολή όλων των διαδικασιών κατά του συλλόγου και απαγόρευση ανοίγματος νέων
29.12.11 - Η ετήσια γενική συνέλευση μετατίθεται για τις 24 Ιανουαρίου, τα χρέη προς τους πιστωτές αγγίζουν τα έξι εκατομμύρια φράγκα, χωρίς να υπολογίζονται οι μη καταβληθέντες μισθοί Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και οι αποζημιώσεις σε άλλους συλλόγους και πρώην υπαλλήλους
03.01.12 - Δεύτερη αφαίρεση τεσσάρων βαθμών ένεκα της μη καταβολής μισθών και κοινωνικών εισφορών το μήνα Οκτώβριο
18.01.12 - Η ελβετική λίγκα αφαιρεί από την Ξαμάξ την άδεια συμμετοχής, αφού εκκρεμούν βεβαιώσεις για καταβολή κοινωνικών εισφορών από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο. Η αντίδραση του Τσαγκάεφ στο άκουσμα της είδησης: “Fuck you!”
24.01.12 - Μετά την επιστροφή της ομάδας από την προετοιμασία στο Ντουμπάι ο Τσαγκάεφ ανακοινώνει σε παίκτες και προπονητές ότι είναι ελεύθεροι ν’ αναζητήσουν νέο εργοδότη. Δύο μέρες αργότερα ο σύλλογος κηρύσσει πτώχευση, ο Τσαγκάεφ συλλαμβάνεται και αποφασίζεται η κράτησή του ως τις 27 Φεβρουαρίου!
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ποιος κυβερνά αυτό το ποδόσφαιρο;

Μέσα σε έξι μέρες η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κατάφερε με δύο αποφάσεις της να γεμίσει απορίες τους ποδοσφαιρόφιλους του νησιού. Η επ’ αόριστον αναβολή της αναμέτρησης πρωταθλήματος Παραλίμνι-Ερμής το προηγούμενο Σάββατο και η προχθεσινή συναίνεση στο κοινό αίτημα των ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ για μετάθεση του επαναληπτικού τους αγώνα για το κύπελλο υποχρεώνουν την ηγεσία της ΚΟΠ να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις για το σκεπτικό, βάσει του οποίου προέβη σε αυτές τις ενέργειες.

Οι απορίες είναι πολλές και εύλογες. Τι ορίζεται (από την ΚΟΠ, την UEFA και τη FIFA) ως ύποπτος στοιχηματισμός; Μόνον το ασυνήθιστα μεγάλο ποντάρισμα σε μια αναμέτρηση ή σε μια ομάδα; Οι συγκυρίες μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν μια τέτοια εξαίρεση στον κανόνα. Και γιατί δεν γίνονται έρευνες, οσάκις «σπάει» ένα θεωρητικά ακλόνητο φαβορί «στέλνοντας κουβά» εκατομμύρια παίκτες; Μήπως διότι τότε ευνοούνται οι εταιρείες στοιχήματος;
Το δεδικασμένο της αναβολής αγώνα ένεκα ύποπτου στοιχηματισμού θα εφαρμοστεί και στα (όποια) ντέρμπι; Αν ναι, θα προλάβει με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρωθεί έγκαιρα το πρωτάθλημα; Και αν αυτός γίνει εφ’ εξής ο κανόνας, αναλογίστηκε κάποιος στην ΚΟΠ τι «όπλο» μπορεί να γίνει στα χέρια των οποιωνδήποτε επιτήδειων παραγόντων, οι οποίοι για τον οποιονδήποτε λόγο κρίνουν σκόπιμο ν’ αναβάλουν έναν αγώνα αντίπαλης ομάδας ή ακόμη και της δικής τους; Ένα ποντάρισμα μεγάλου ποσού (μέσω ενός ανώνυμου τρίτου) θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος τους…
Αναλογιστείτε απλώς το εξής: αν ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ ήθελαν να αποφύγουν τις μουρμούρες των ανταγωνιστών τους για ευνοϊκή μεταχείριση εκ μέρους της ΚΟΠ στο θέμα του επαναληπτικού τους στο κύπελλο, θα μπορούσαν κάλλιστα να μην αιτηθούν μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του, αλλά να ποντάρουν (πάντα μέσω τρίτων) μεγάλα ποσά σ’ ένα σημείο εν όψει του δεύτερου αγώνα. Η αναμέτρηση θα αναβαλλόταν και με την ίδια μέθοδο θα μπορούσαν να τη μεταθέτουν, μέχρις ότου οριστεί για τη βολική και για τους δύο ημερομηνία.
Η εγχώρια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ωστόσο, προτίμησε να τους βγάλει από τον κόπο. Για την ακρίβεια, επέλεξε να εκτεθεί εκείνη αντί αυτών. Αλλάζοντας μέσα σε 24 ώρες την αρχική (ορθή) απόφασή της ενέκρινε τη μετάθεση του επαναληπτικού κατά τρεις εβδομάδες δημιουργώντας ακόμη ένα επικίνδυνο δεδικασμένο.
Κι αρχίζει τώρα ένας νέος (φαύλος) κύκλος ερωτημάτων: αν ο ΑΠΟΕΛ (ένεκα βαρυφορτωμένου προγράμματος( και η ΑΕΛ (ένεκα απουσίας βασικών μονάδων) δικαιούνται ν’ αλλάξουν το πρόγραμμά τους στο κύπελλο, πώς θα αρνηθεί μελλοντικά η ΚΟΠ να ικανοποιήσει ανάλογα αιτήματα των υπολοίπων ομάδων, χωρίς να φανεί ότι μεροληπτεί;
Και αν εφ’ εξής κάνει αποδεκτό κάθε τέτοιο αίτημα, ποιος ο ρόλος της ως διοργανώτριας αρχής; Οι δικές της προκαθορισμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των αναμετρήσεων θα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, αν δεν βολεύουν τη μία ή και τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες. Ο ορισμός του τραγέλαφου!
Πριν το ξεκίνημα κάθε περιόδου οι σύλλογοι συνομολογούν ότι αποδέχονται τους όρους κάθε διοργάνωσης και του παιχνιδιού. Εν μέσω της περιόδου δεν γίνεται να τους αλλάξουν, επειδή διαπίστωσαν ότι αίφνης δεν τους βολεύουν. Αυτό ανήκει στην αλφαβήτα του αθλητισμού. Και όταν η ίδια η διοργανώτρια αρχή συμβάλλει στην καταπάτηση των πιο θεμελιωδών κανόνων του αθλήματος, τότε μάλλον πρέπει όλοι ν’ αρχίσουμε ν’ αναρωτιόμαστε: «Ποιος στ’ αλήθεια κυβερνά (όχι αυτόν τον τόπο, αλλά) αυτό το ποδόσφαιρο;»
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η απόγνωση του εξολοθρευτή

Στους 19 μήνες της θητείας του στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει μετέλθει κάθε (θεμιτού κι αθέμιτου) μέσου, προκειμένου να τερματίσει την παντοδυναμία της Μπαρσελόνα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του: μία νίκη (στην παράταση του περυσινού τελικού του κυπέλλου), τρεις ισοπαλίες, πέντε ήττες.
Σε περασμένες εποχές (όχι ιδιαίτερα μακρινές) οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του με παρόμοιες επιδόσεις στα clasico, θα είχε πάρει πόδι από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Χάριν συζήτησης, ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι -ένεκα και της επιβλητικής ηγεμονίας των Καταλανών στο παγκόσμιο στερέωμα την τελευταία τριετία- ο Πορτογάλος δικαιούται ακόμη κάποια πίστωση χρόνου, μέχρι να παρουσιάσει αποτελέσματα που να δικαιολογούν όσα οι «μερένγκες» ξοδεύουν σε ενισχύσεις κάθε καλοκαίρι.

Το πρόσφατο στραπάτσο στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου ώθησε ακόμη και τις μαδριλένικες εφημερίδες να γράψουν ότι υπό τον Μουρίνιο το αγωνιστικό στιλ της Ρεάλ συνιστά προδοσία της ιστορίας της. Δεν ψεύδονται οι συντάκτες τους, είναι όμως μετά Χριστόν προφήτες. Όποιος πίστευε ότι υπό τον «Special One» η Ρεάλ θα έπαιζε ακόμη πιο ελκυστικό κι αποτελεσματικό ποδόσφαιρο από την Μπαρσελόνα, ήταν (και είναι) είτε υποκριτής είτε ποδοσφαιρικά αφελής.
Στις 30 Μαΐου 2010, αμέσως μετά το τρεμπλ της Ίντερ, είχα γράψει στην «Α.τ.Κ.» ένα αφιέρωμα στον Πορτογάλο με τίτλο: «Ο υπέρτατος εξολοθρευτής - Με κάθε τίτλο ο Ζοζέ Μουρίνιο επιβεβαιώνει την προπονητική ταυτότητα του». Ποια είναι αυτή; «Το σχέδιό του είναι πάντα ένα καταστροφικό, διότι υπέρτατος στόχος είναι η ανακάλυψη και το μπλοκάρισμα των κινητήριων μοχλών στο παιχνίδι των άλλων. Ο Μουρίνιο δεν ενδιαφέρεται να έχει την μπάλα στα πόδια των παικτών του και να δημιουργεί: αρκείται στο να την αποσπά από τον αντίπαλο και να περιμένει να του κάνει τη ζημιά την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή ο αντίπαλος θα είναι ακόμη ανοργάνωτος μετά την απώλεια της κατοχής».
Δύο φορές «τόλμησε» ο Μουρίνιο να παίξει -όπως επιτάσσει η ιστορία της Ρεάλ- επιθετικό ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας: μία στο «Καμπ Νου» τον Νοέμβριο του 2010 και μία στο πρόσφατο παιχνίδι πρωταθλήματος στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Αποτέλεσμα; Μια ξεγυρισμένη πεντάρα και μια ήττα με 3-1 σε αγώνα, στον οποίο η ομάδα του είχε προηγηθεί με γκολ από τα αποδυτήρια.
Η αντίδρασή του και στις δύο περιπτώσεις; Στο επόμενο clasicoη Ρεάλ εμφανίστηκε με τρεις αμυντικούς μέσους και ξεκάθαρο προσανατολισμό: καταστροφικό, μηδενιστικό ποδόσφαιρο. Ποια πιο ξεκάθαρη ομολογία αδυναμίας του Πορτογάλου να είναι αποτελεσματικός με άλλον τρόπο, ποια μεγαλύτερη παραδοχή αγωνιστικής-προπονητικής χρεοκοπίας;
Ο Μουρίνιο συνηθίζει να επικαλείται τις επιτυχίες του, οσάκις αισθάνεται ευάλωτος, όμως οι τίτλοι δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως -ατυχώς γι’ αυτόν- αποδεικνύει η περίπτωση της Μπαρσελόνα. Μέσα στο 2012 οι «μπλαουγκράνα» ίσως απολέσουν τα πρωτεία στην Πριμέρα Ντιβισιόν και στο Τσάμπιονς Λιγκ (αν ο τελικός στο Μόναχο τους «στραβώσει», όπως ο αντίστοιχος περυσινός του Κόπα ντελ Ρέι).
Ακόμη κι έτσι, όμως, στη συνείδηση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας θα παραμείνουν η υπέρτατη ποδοσφαιρική μηχανή. Ο Μουρίνιο, αντιθέτως, θα μείνει ως ο εξαιρετικά αλαζόνας και προκλητικός προπονητής που με τη στάση και τη συμπεριφορά του επιχείρησε να καταρρίψει το θεμελιώδες ποδοσφαιρικό αξίωμα: «Ουδείς υπεράνω του συλλόγου».
Ο 49χρονος θέλησε να χωρέσει το (τιτάνιο) μέγεθος Ρεάλ στα δικά του παπούτσια αντί να μπει εκείνος στα δικά της. Είναι η κολοσσιαία διαφορά του από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος (ως γνήσιο τέκνο της «Μασία») έσκυψε πάνω από την παράδοση της Μπαρσελόνα και εξέλιξε το αγωνιστικό στιλ που ευαγγελίζεται από καταβολής του ο καταλανικός σύλλογος. Είναι πιθανότατα και ο λόγος που ο Μουρίνιο θα συνεχίσει να κερδίζει (σποραδικά) μάχες, αλλά να χάνει πάντα τον πόλεμο από τους «μπλαουγκράνα».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Παπαδόπουλος: «Πιο γεμάτο ρόστερ τώρα»

Κόντρα στην κατά καιρούς έντονη φημολογία περί απομάκρυνσής του ο Νίκος Παπαδόπουλος παραμένει στον πάγκο του Ολυμπιακού, τον οποίο μέσα από απρόβλεπτα αντίξοες συνθήκες έχει καταφέρει εσχάτως να σταθεροποιήσει κοντά στο μέσο της βαθμολογίας. Στη συνέντευξή του στην «Α.τ.Κ.» ο 40χρονος τεχνικός κάνει τον απολογισμό της μέχρι στιγμής πορείας των «μαυροπρασίνων» και της δραστηριότητας τους στο χειμερινό μετεγγραφικό παζάρι, ενώ αποκαλύπτει ποια είναι τα νέα φυντάνια που θα πλαισιώσουν τους Σωτηρίου και Μαύρου στην πρώτη ομάδα.

Σχεδόν στα μισά της διαδρομής πώς αξιολογείτε την πρόοδο της ομάδας σας;
Αξίζαμε να έχουμε περισσότερους βαθμούς στα εντός έδρας παιχνίδια με Απόλλωνα και Άρη. Το αξιοσημείωτο είναι πως κερδίζουμε μόνον εκτός έδρας κι αυτό θα πρέπει να το δούμε και να το βελτιώσουμε. Γενικά νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τις εμφανίσεις, ακόμη κι απέναντι σε μεγάλες ομάδες.
Γιατί ο Ολυμπιακός σκοράρει με μεγαλύτερη ευκολία εκτός έδρας;
Είμαστε ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κι εκτός έδρας βρίσκουμε πιο ανοικτούς χώρους απ’ ό,τι στο ΓΣΠ, όπου ακόμη και μεγάλες ομάδες, όπως ο Απόλλωνας, κλείνονται. Στα εντός έδρας παιχνίδια επίσης μας λείπει το εύκολο γκολ, δεν αξιοποιούμε τις λίγες ευκαιρίες που δημιουργούμε.
Μετά την ήττα από την ΑΕΛ είχατε πει ότι εφ’ εξής θα παίζουν μόνον όσοι έχουν ψυχή. Έφτασε το μήνυμα στους παραλήπτες;
Ναι. Έχω εξηγήσει και στους ίδιους τους παίκτες ότι για μένα το πρώτιστο ζητούμενο είναι να τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Πάμε καλά τώρα σε αυτόν τον τομέα, όμως η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη, θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και πιο ομαδικά, ιδίως τώρα που έφυγε μια πολύ ποιοτική μονάδα (Σόουζα).
Αυτή η αποχώρηση, όπως κι οι αντίστοιχες των Παβλόφς και Καϊάδο, επηρεάζουν τη σταθερότητα που έχει επιδείξει εσχάτως ο Ολυμπιακός;
Θέλω να πιστεύω πως όχι. Στα τελευταία παιχνίδια βασικός τερματοφύλακάς μας είναι ο Ερνέστας Σέτκους που τα πηγαίνει πολύ καλά κι έχει βοηθήσει την ομάδα. Σε ό,τι αφορά τον Σόουζα, σίγουρα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού μας περνούσε από τα πόδια του, τώρα πρέπει να δουλέψουμε πιο ομαδικά, για να έχουμε την ίδια απόδοση.
Θα βάζατε θετικό ή αρνητικό πρόσημο στη μετεγγραφική δραστηριότητα της ομάδας σας τον Ιανουάριο;
Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Παρακολουθώ εδώ και δύο μήνες τους Ρεντόν και Ρουσμίρ μέσα από DVD, είχα δώσει την έγκρισή μου για την απόκτησή τους, υπήρχε ωστόσο ένα πρόβλημα με τον αριθμό των ξένων, το οποίο λύθηκε τώρα. Ο Μάρκες είναι λύση για το δεξιό άκρο της άμυνας, όπου ο Παουλίνιο έχει βγάλει μέχρι στιγμής σχεδόν όλα τα παιχνίδια, αλλά έρχονται οι κάρτες και δεν είχα εναλλακτική. Θέλω να κάνουμε ακόμη μια προσθήκη στην επίθεση που ελπίζω να μας βοηθήσει όσο περισσότερο γίνεται. Εξ αρχής ήθελα ένα συγκεκριμένο αριθμό παικτών, προκειμένου να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό και μεγαλύτερο ρεαλισμό στην προπόνηση. Μέχρι πρότινος, όποτε έλειπαν παίκτες λόγω τραυματισμών, οι προπονήσεις δεν είχαν κόντρα ανάμεσα στους λεγόμενους αναπληρωματικούς και τους βασικούς. Τώρα θα έχω γεμάτο ρόστερ και πιστεύω ότι θα μας κάνει καλό.
Το οικονομικό εξελίχθηκε σε μεγάλο βραχνά προς το τέλος του α’ γύρου, εσείς δεχτήκαμε ακόμη και περικοπή απολαβών. Ευελπιστείτε ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα στο β’ μισό της περιόδου;
Αυτό θέλω να πιστεύω. Γι’ αυτό άλλωστε έφυγε ο Σόουζα. Η διοίκηση κάνει προσπάθειες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ένας νέος προπονητής, ήρθα εδώ για να δουλέψω, για να κάνω καριέρα, οπότε αυτό που μ’ ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι να πετύχει η ομάδα και ακολούθως να φτιάξω ένα καλό όνομα.
Η ομάδα είναι στο -2 σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο, ποιος είναι ο στόχος ως το τέλος της περιόδου;
Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, αλλά θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια. Μας λείπουν κάποιοι βαθμοί, προέκυψαν κάποια απροσδόκητα θέματα, όπως το οικονομικό, αλλά μέσα από αυτές τις δυσκολίες πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε ποιοτική ομάδα.
Ο Ολυμπιακός έχει 11 διαφορετικούς σκόρερ, ωστόσο 9 από τα 17 τέρματα έχουν έρθει από επιθετικούς. Πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους οι άλλες γραμμές ή να έλθει γκολτζής φορ;
Το μηδέν στην άμυνα είναι το πρωταρχικό για κάθε ομάδα που θέλει να εκπληρώσει τους στόχους της. Υπήρξαν παιχνίδια (Σαλαμίνα, Αλκή), όπου σκοράραμε δις κι όμως δεν πήραμε πόντο. Αν βελτιωθούμε εκεί, την επίθεση δεν τη φοβάμαι.
Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξή των Πιέρου Σωτηρίου και Γιάννη Μαύρου;
Επειδή μεγάλωσα ποδοσφαιρικά για μια δεκαετία υπό τον Έγκε Γκέραρντ, δίνω κι εγώ ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Έχω εμπιστευτεί τον Σωτηρίου από την πρώτη μέρα, είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Σίγουρα θα έπαιζε περισσότερο, ακόμη και βασικός, αλλά έχουμε το πρόβλημα με το στρατό, ο οποίος τον κουράζει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι δεν είναι παράλογο το αίτημά μου να μην κάνει σκοπιά, τουλάχιστον τη μέρα του αγώνα. Και ο Πιέρος και ο Γιάννης πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά, να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα, επειδή έπαιξαν στην πρώτη κατηγορία, και να γνωρίζουν ότι έχουν έναν προπονητή που τους στηρίζει. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, άλλωστε, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να φροντίσει, ώστε στο μέλλον να στηρίζεται στα δικά του παιδιά.
Είστε έτοιμος να εμπιστευτείτε κι άλλους από τους πιτσιρικάδες του συλλόγου;
Έχουμε αποφασίσει να προωθήσουμε ως δεύτερο τερματοφύλακα τον Κωνσταντίνο Παναγή, ο οποίος για μένα είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Κύπρο και ο μελλοντικός της εθνικής ομάδας, ενώ μαζί μας θα προπονείται από την ερχόμενη εβδομάδα και ο Νικόλας Καλάκουτης.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ