Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Είμαστε έτοιμοι για την πενταπλή εκπροσώπηση;



Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης πρεμιέρας για το κυπριακό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε (όπως λέει και το τραγούδι) μια βραδιά στο Λεβερκούζεν. Η ήττα της Ραπίντ Βιέννης έθεσε νοκ άουτ την Αυστρία και «διπλοκλείδωσε» το πλασάρισμα της χώρας μας στην πρώτη 15άδα της βαθμολογίας της UEFA, αφού πλέον δύνανται να μας προσπεράσουν μόνον Δανία και Ελβετία.
Το καλοκαίρι του 2014 στην αφετηρία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα τεθούν για πρώτη φορά πέντε σύλλογοί μας. Τι συνεπάγεται αυτό; Εκρηκτική άνοδο του ενδιαφέροντος για την αγωνιστική περίοδο 2013/14 και ολόχρυση ευκαιρία για ακόμη μία ομάδα μας να «φλερτάρει» με τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί εις διπλούν.

Αν το πρόσθετο εισιτήριο ωθήσει τη διοργανώτρια αρχή σε αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, είναι εξαιρετικά αμφίβολο (πώς να γίνει αλλιώς με αυτήν την Κ.Ο.Π.;), συνάμα όμως και το ήσσον. Το μείζον εν προκειμένω είναι η ανταπόκριση της Κύπρου στη νέα πρόκληση.
Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα με τα φύλλα που πωλούν οι εφημερίδες: δύσκολα κατακτώνται, εύκολα χάνονται. Η πενταπλή εκπροσώπηση έχει δύο όψεις. Και η ζοφερή της πλευρά αφορά την αύξηση του διαιρέτη των κερδισμένων ευρωπαϊκών βαθμών, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2014 θα ανέβει στο πέντε.
Ταυτόχρονα ανεβαίνουν ο πήχης και η πίεση. Οι διώκτες μας (θα διαιρούν ως επί το πλείστον δια τέσσερα) θα καλύπτουν πιο εύκολα και γρήγορα την απόσταση. Στραβοπατήματα, υπό μορφή αποκλεισμού όλων των ομάδων μας στα προκριματικά, απαγορεύονται. Από το μεθεπόμενο καλοκαίρι η Κύπρος δεν θα αντέχει να μην βάζει τουλάχιστον ομάδες της στους ομίλους. Η Κύπρος έχει ενάμισι χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μετατροπή της από διώκτη σε διωκόμενο.
Ήδη το καλοκαίρι του 2013 η αφαίρεση της εξαιρετικής (ελέω Ανόρθωσης) συγκομιδή της περιόδου 2008/09 (6.333) μας υποχρεώνει να εκκινήσουμε από τη 16η θέση, δηλαδή να προσπεράσουμε τουλάχιστον μία χώρα, προκειμένου να διατηρήσουμε το πέμπτο εισιτήριο και για την περίοδο 2015/16.
Ακόμη κι αν το καταφέρουμε, το καλοκαίρι του 2016 θα αφαιρεθεί η ανεπανάληπτη (ελέω ΑΠΟΕΛ) περυσινή συγκομιδή μας (9.125). Θα έχουμε μαζέψει μέχρι τότε τους απαραίτητους πόντους, προκειμένου να μη βρεθούμε εκ νέου εκτός 15άδας; Μπορούμε μέσα στους επόμενους 18 μήνες να βρούμε πέντε ομάδες ικανές να μας εξασφαλίζουν κάθε χρόνο διπλή εκπροσώπηση στην κύρια φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων; Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, το όνειρο θα κρατήσει ελάχιστα και θα μετατραπεί σε εφιάλτη.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου