Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο νέος πόλεμος του Κόλπου!


Στο Κατάρ οι ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι για τους εαυτούς και την ενεργητικότητά τους. Το αργότερο το 2022, κατά προτίμηση όμως τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το μικρό εμιράτο στον κόλπο θέλει να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να συγκεντρώσει τις καλύτερες ομάδες του κόσμου στα υπόγεια, κλιματιζόμενα στάδια του στα μέσα της ερήμου. Προς τούτου μάλιστα ο γιος του εμίρη ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα στη Ζυρίχη, προκειμένου να παραδώσει ιδιοχείρως στον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ, το φάκελο της υποψηφιότητας της χώρας του. Το καλομαθημένο -ένεκα των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου- κρατίδιο επιζητεί ήδη εδώ και χρόνια την αναγνώριση στη μεγάλη σκηνή του παγκόσμιου αθλητισμού. Ωστόσο ένας σε εξέλιξη βρώμικος αγώνας εξουσίας απειλεί όχι απλώς με ένα τεράστιο πισωγύρισμα τους εξαιρετικά φιλόδοξους σεΐχηδες του Κατάρ αλλά ταυτόχρονα και με ισχυρότατους κλυδωνισμούς το βασίλειο του προέδρου της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας!

Στο κέντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο εκ Κατάρ ορμώμενος Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ. Μολονότι το πρόσωπό του είναι άγνωστο στη συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων, ανήκει στους πλέον ισχυρούς παράγοντες και στις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο σχεδόν εξηντάρης επιχειρηματίας από τη Ντόχα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ασίας (AFC) και προ πάντων αυτός που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο, εκείνος που στις εκλογές ενήργησε με επιτυχία ως συλλέκτης ψήφων για λογαριασμό του Ζεπ Μπλάτερ. Η φήμη του είναι μυθική -όπως και οι σκευωρίες του. Πολλοί από τους πρώην συνοδοιπόρους του τον θεωρούν στο μεσοδιάστημα τόσο επικίνδυνο, ώστε οργανώνουν εξέγερση στην Ασία. «Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας δικτάτορας και ένα μεγάλο ρίσκο. Πρέπει να απομακρυνθεί», υποστηρίζει ο σεΐχης Σαλμάν Μπιν Εμπραχίμ Αλ Καλίφα.
«Θα κόψω κεφάλι, χέρια και πόδια σε όποιον μου εναντιωθεί»
Ο εξάδελφος του κυριάρχου του Μπαχρέιν είναι ο αντίζηλος του εδώ και καιρό ανενόχλητα δρώντος Μπιν Χαμάμ και στα μάτια των οπαδών του ως η νέα, καθαρή εναλλακτική στην ύποπτη και σκοτεινή φιγούρα του αξιωματούχου από το Κατάρ. Στις αρχές του Μαΐου ο Αλ Καλίφα φιλοδοξεί να εισέλθει -μέσω της πλειοψηφικής υποστήριξης της ασιατικής ομοσπονδίας- στο κέντρο εξουσίας της ΦΙΦΑ, ήτοι την Εκτελεστική Επιτροπή, παίρνοντας τη θέση του Μπιν Χαμάμ. Για τον τελευταίο αυτή η εξέλιξη θα ήταν η αρχή του τέλους. Κι επειδή έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, μάχεται για τη διατήρηση της εξουσίας του με όλα τα μέσα -ακόμη και με εκφοβισμούς.
«Όποιος βρεθεί στο διάβα μου, θα του κόψω το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια», απείλησε ξεκάθαρα σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπιν Χαμάμ, με αποτέλεσμα ο αθλητικός κόσμος της Ασίας να αγανακτήσει. «Είναι σκανδαλώδης ο τρόπος, με τον οποίο μια απόλυτα φυσιολογική  και δημοκρατική εκλογική διαδικασία μετατρέπεται σε πόλεμο», εξανέστη ο Αλ Καλίφα.
Ο Μπιν Χαμάν δεν έχει χάσει ακόμη τη θέση του, ωστόσο το αντιπολιτευτικό κύμα διογκώνεται διαρκώς. Στο αθλητικό κογκρέσο οργάνωσης όλων των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (OCA) συναθροίστηκαν πλείστες ψήφοι κατά του 60χρονου, ο οποίος -όπως ένας χτυπημένος μποξέρ- περνά στην αντεπίθεση με τυφλά χτυπήματα. Ήδη γίνεται λόγος για κάποιες μικρές, οικονομικά στα όρια του γκρεμού ευρισκόμενες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι οποίες δέχονται απειλές, προκειμένου να προσυπογράψουν γρήγορα δήλωση υποστήριξής του.
Ο ρόλος του γραφείου οικονομικής ενίσχυσης “Goal
Μοχλό πίεσης σε αυτές τις απειλές αποτελεί ακόμη μια σημαντική λειτουργία του Μπιν Χαμάν στη ΦΙΦΑ που του δίνει μεγάλη ισχύ. Ως προκαθήμενος του αποκαλούμενου γραφείου “Goal” ο επιχειρηματίας από το Κατάρ διαχειρίζεται τη βοήθεια εξέλιξης εκ μέρους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και αποφασίζει σε μεγάλο βαθμό σε ποιες ομοσπονδίες του κόσμου θα παρασχεθεί υποστήριξη. Πρόκειται για ποσά της τάξης των 175 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη ακούγονται διαμαρτυρίες ότι οι συγκεκριμένοι πόροι διανέμονται ανάλογα με το πόσο πειθήνια συμπεριφέρεται η κάθε ομοσπονδία.
Για τους επικριτές το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΦΙΦΑ λειτουργεί ως τράπεζα μαύρου χρήματος για όλες τις πιθανές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα για την εξαγορά ψήφων. Αναφερόμενος στο “Goal” ο Αλ Καλίφα έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των πόρων, ενώ σε ορισμένους εξίσου ύποπτη φαίνεται και η εκ μέρους από τον Μπιν Χαμάμ επιδιωκόμενη σύναψη τηλεοπτικής και διαφημιστικής συμφωνία για την AFC με ένα μικρό πρακτορείο για περισσότερα από 12 χρόνια.
Αλλοίωση αποτελεσμάτων
Στην περιοχή του Κόλπου αυτή την περίοδο καταγράφονται με άγρυπνο βλέμμα και οι προσωπικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις του Μπιν Χαμάμ. Μια πολύ στενή τέτοια είναι αυτή με την πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Ιράκ, Χουσαΐν Σαΐντ Μοχάμαντ. Ο πρώην διεθνής επιθετικός δεν απολαμβάνει καλής φήμης. Στην πατρίδα του καταζητείται με ένταλμα σύλληψης για δωροδοκία, διαφθορά και απιστία, εξ ου και διαβιώνει πότε στο Ντουμπάι, πότε στο Άμπου Ντάμπι και πότε στην Ντόχα. Ιρακινοί διεθνείς, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος Ρατσάκ Φαρχάν, και σύλλογοι τον μέμφονται για έναντι χρημάτων αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων της εθνικής ομάδας. Δεν θεωρούν συμπτωματικό πως το Ιράκ απέτυχε στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ένεκα μιας εντός έδρας ήττα από το… Κατάρ (0-1).
Τα μεγάλα ποδοσφαιρικά έθνη στην Ασία (Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ) οργανώνουν την αντιπολίτευση. Για το Κατάρ ως ελπιδοφόρο πολυτελή προορισμό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου η υπόθεση ενδέχεται να λήξει με μια απογοήτευση, αν ο σημαντικότερος παράγοντάς του ηττηθεί σ’ αυτή τη μάχη εξουσίας. Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος αναταραχής: στα κεντρικά της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη η υπόθεση του ποδοσφαιρικού Ράμπο στον Κόλπο προκαλεί εξίσου μεγάλη αναστάτωση και ταραχή.
Ερωτηθείς σχετικά ο Μπλάτερ, εδώ και καιρό δεμένος με σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Μπιν Χαμάμ, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επισήμως. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ εμφανώς προσπαθεί να μη δώσει έκταση στο θέμα, προκειμένου -σε περίπτωση ανεξέλεγκτης κορύφωσης- να μην έρθουν στην επιφάνεια περαιτέρω κι ενδεχομένως επικίνδυνες λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά ορισμένων ποδοσφαιρικών αξιωματούχων. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο και ο ίδιος έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαμάχη εξουσίας. «Οι κανόνες της δικαιοσύνης και της καθαρότητας στο άθλημά μας οφείλουν να ισχύουν περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον για τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ», δήλωσε πρόσφατα ο Αλ Καλίφα.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου