Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Ροναλντίνιο & Ρονάλντο: Έκπτωτοι άγγελοι


Κάτι τέτοιες στιγμές αναρωτιέσαι αν η μπάλα είναι όντως στρογγυλή. Μα, είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο μετεγγραφικό παζάρι ένας Ροναλντίνιο κι ένας Ρονάλντο χωρίς τους κορυφαίους συλλόγους να διαγκωνίζονται για την απόκτησή τους και τα Μ.Μ.Ε. να «παίζουν» διαρκώς πρώτο θέμα τις φήμες για την επόμενη επαγγελματική στέγη τους;
Κι όμως, αυτή η ραγδαία κατρακύλα και απαξίωση των δύο (πάλαι ποτέ) blue chips του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου είναι -όχι απλώς εφικτή, αλλά- απτή πραγματικότητα. Ο σημαντικότερος κοινός παρανομαστής; Γι’ αυτή τη διολίσθηση στο πουθενά, η ευθύνη ανήκει ακέραια στα δύο βραζιλιάνικα είδωλα. Η «Α.τ.Κ.» σκύβει πάνω από δύο ποδοσφαιρικούς θεούς που πλέον περιφέρονται ως έκπτωτοι άγγελοι.


ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ: Θύμα της ασθένειας των «γκαλάκτικος»!
Η Μπαρτσελόνα έχει αναγάγει σε επιστήμη το να διώχνει από την πίσω πόρτα όσους την έχουν εξυψώσει, αλλά στην περίπτωση του Ροναλντίνιο αυτή θα ήταν η βολική για τον παίκτη αλήθεια. Μέχρι και πριν δύο χρόνια ο «Ρόνι» ήταν η προσωποποίηση του “jogo bonito” («θεαματικό παιχνίδι») και της χαράς του παιχνιδιού. Ένας ανά την υφήλιο αποθεούμενος καλλιτέχνης της μπάλας. Σήμερα ο δις κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο (2004, 2005) έφτασε στο σημείο να παίζει μόνο για τον εαυτό του, να θεωρείται δεύτερη επιλογή, συμπλήρωμα. Η αποκαθήλωσή του κυλά τάχιστα κι ασταμάτητα.
Ο Βραζιλιάνος παίζει όντως χειρότερα απ’ ό,τι πριν. Εδώ και καιρό οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν κρατούν προκαταβολικά ένα μέτρο απόσταση, προκειμένου να μην εκτεθούν από τις ντρίμπλες του. Χωρίς ν’ ανήκει στη Ρεάλ, ο Ροναλντίνιο έπεσε στην ασθένεια των «γκαλάκτικος»: την υπερεκτίμηση του εαυτού του και την αγωνιστική ατομική διαφήμιση. Πίστεψε πως θα μπορούσε να συντηρηθεί στο απόγειο της ικανότητάς του, χωρίς να πρέπει να εργαστεί γι’ αυτό.
Ή, όπως εύστοχα το έθεσε ο επί χρόνια Ισπανός διεθνής Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλες: «Με τους Βραζιλιάνους συμβαίνει διαρκώς το ίδιο. Εξελίσσονται σε αστέρες και μετά φαίνεται λες και έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». Για τον Ρόνι αυτή η απώλεια επαφής ξεκίνησε μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το καλοκαίρι του 2005. Όσο πιο σπάνια εμφανιζόταν το χαμόγελο-σήμα κατατεθέν του, τόσο πύκνωναν τα δημοσιεύματα για αργοπορίες ή κοπάνες από προπονήσεις, για ξενύχτια σε πάρτι, για σχέση με την κόρη του προπονητή και για τα αρκετά παραπανίσια κιλά.
«Πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα ήταν κατευθυνόμενα», ισχυρίζεται ο αδελφός και ατζέντης του Ρομπέρτο. «Πολλοί με ρωτούν, αν είμαι ακόμη ο ίδιος. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω: παραμένω ο ίδιος Ροναλντίνιο κι υπόσχομαι να κάνω τα πάντα για να ανέβω ξανά ψηλά», τονίζει ο 27χρονος αστέρας. Για έναν ποδοσφαιριστή στα 27 είθισται να λέγεται ότι βρίσκεται ενώπιον των καλύτερων χρόνων της καριέρας του. Για τον Ροναλντίνιο φαίνεται να ισχύει το ακριβώς αντίθετο…
Έχει «καεί» ο Ρόνι; Έχει χάσει τον προσανατολισμό του; Υποκύπτει στην εγγενή αδυναμία των Βραζιλιάνων να διάγουν τον ασκητικό βίο ενός ευρωπαίου ποδοσφαιρικού μοναχού; Είναι απλώς η φυσιολογική χαρά της ζωής ενός νέου ανθρώπου στο ζενίθ των οικονομικών και σεξουαλικών δυνατοτήτων του; Ή είναι μια κρίση, απ’ αυτές που όλοι κάποτε περνούν αλλά μέσα από το μικροσκόπιο των Μ.Μ.Ε. έχει γιγαντωθεί στην περίπτωσή του;
“É pau, é pedra, é o fim do caminho“. «Είναι ξύλο, είναι πέτρα, είναι το τέλος του δρόμου». Έτσι ξεκινά ένα από τα πιο γνωστά βραζιλιάνικα τραγούδια, το “Aguas de Marco“. Τα «νερά του Μάρτη» αποτελούν για τη Βραζιλία τον αποχαιρετισμό στο καλοκαίρι; Λέτε να ισχύει το ίδιο και για τον Ροναλντίνιο;

ΡΟΝΑΛΝΤΟ: Άνεργος κι αραχτός στην… Ίμπιθα!
Πρόσφατα ο φακός των παπαράτσι τον συνέλαβε να οδηγεί ένα γιοτ στη Μεσόγειο με το τσιγάρο στο χέρι και κοιλιά συνταξιούχου. Ο Ρονάλντο είναι άνεργος στην… Ίμπιθα, όπου από κοινού με την εγκυμονούσα φίλη του Μπία Άντονι διαρρυθμίζουν τη νέα τους κατοικία. Η επιστροφή του «φαινομένου» στη δράση μοιάζει προσώρας με όνειρο θερινής νυκτός.
«Θέλω να παίξω», επιμένει ο 31χρονος επιθετικός, χωρίς όμως τα έργα να συνοδεύουν τα λόγια του. Ο Βραζιλιάνος στο ελάχιστο δεν δείχνει να σκοτίζεται για τη συνέχιση της απαράμιλλης καριέρας του. Η φυσική του κατάσταση έχει πιάσει πάτο. Αυτό αναγνώρισε και η τελευταία εργοδότριά του (Μίλαν) επιλέγοντας τον Ιούνιο να μην ανανεώσει τη συνεργασία της με τον κορυφαίο μουντιαλικό σκόρερ όλων των εποχών (15 γκολ).
Η Μίλαν μοιάζει να έχει πάρει τη σωστή απόφαση. Η εκλογή του Ρονάλντο σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον κόσμο (1996, 1997, 2002), οι επτά βραβεύσεις ως πρώτος σκόρερ, οι τίτλοι με τις Κρουζέιρο Μπέλο Οριζόντε, Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ρεάλ και την εθνική Βραζιλίας, οι αποζημιώσεις εκατομμυρίων σε κάθε μετεγγραφή του: οι σταθμοί μιας μεγάλης καριέρας φαντάζουν ήδη αναμνήσεις ενός πολύ μακρινού παρελθόντος.
Ακόμη και η Φλαμένγκο, η οποία τον Ιανουάριο είχε συμφωνήσει ήδη με τον παίκτη αλλά εισέπραξε το βέτο της Μίλαν, κινείται πλέον πολύ προσεκτικά. «Θα ασχοληθούμε με την υπόθεση, μόνο όταν ο Ρονάλντο ανακάμψει πλήρως και είναι ικανός να αγωνιστεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του», δήλωσε ο Μάρτσιο Μπράγκα, πρόεδρος της Φλαμένγκο.
Μόνον ο Ρονάλντο δεν διατηρεί αμφιβολία για τη συνέχιση της καριέρας του. «Είμαι αισιόδοξος, ίσως επιστρέψω και νωρίτερα του αναμενόμενου», ισχυρίζεται ο Βραζιλιάνος, στον οποίοι οι γιατροί έχουν προβλέψει εννιάμηνη αποχή από την ενεργό δράση (από Φεβρουάριο μέχρι μέσα Νοεμβρίου). Στο διάστημα αυτό ο Ρονάλντο σίγουρα δεν θα γίνει πένης. Σε τελική ανάλυση τα πλουσιοπάροχα συμβόλαιά του είναι ακόμη εν ισχύ, μολονότι το ίματζ του έπειτα από το σκάνδαλο με τις τραβεστί έχει υποστεί σημαντικές γρατσουνιές.
«Σ’ αυτή την υπόθεση ειπώθηκαν πολλά ψέματα. Σήμερα το θέμα έχει ξεχαστεί και είμαστε ξανά ευτυχισμένοι», αποκαλύπτει η Μπία, η οποία σύντομα πρέπει να επιστρέψει στο Παρίσι για τις σπουδές της. Γι’ αυτήν η σκληρή πραγματικότητα οσονούπω αρχίζει ξανά. Ο Ρονάλντο μάλλον οφείλει να τη λάβει ως παράδειγμα.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου