Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η κατάρα των τίτλων της Νυρεμβέργης!


Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό καταντά προϊόντος του χρόνου μονότονο -και για τους οπαδούς της ομάδας τρομακτικό: ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη της αναμέτρησης, αλλά οι παίκτες της Νυρεμβέργης παραμένουν σε λήθαργο. Στο Λέβερκουζεν το πρώτο γκολ μπήκε στο 6’. Στο Μπόχουμ ο Σέστακ σκόραρε στο 5’. Στη Φρανκφούρτη ο Φινκ βρήκε δίχτυα πριν συμπληρωθούν 180’’, ο Κακάου στη Στουτγάρδη πανηγύρισε στο 4’. Στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μπάγερν ο Τόνι έχασε κλασική ευκαιρία μόλις στα 11’’, στη διακοπείσα αναμέτρηση με τη Βόλφσμπουργκ ο Μαρσελίνιο απώλεσε πέναλτι στο 10’!
Στις περασμένες έξι αγωνιστικές οι Φράγκοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ο εφιάλτης του υποβιβασμού κοντοζυγώνει. Η σκανδαλοθηρική BILD πρότεινε στον Τόμας φον Χέεζεν να βάλει ξυπνητήρι στα αποδυτήρια, διότι η Νυρεμβέργη έχει φτάσει κυριολεκτικά στο… παρά ένα! Ο σύλλογος απέχει ήδη πέντε βαθμούς από τη (σωτήρια) 15η θέση, διαθέτει το χειρότερο ποσοστό αξιοποίησης ευκαιριών (19,2%) και τη δεύτερη χειρότερη εκτός έδρας επίδοση στη λίγκα (μόλις 8 βαθμοί), ενώ οι 23 βαθμοί σε 28 αγωνιστικές είναι η χειρότερη συγκομιδή του μετά τους 14 στο αντίστοιχο σημείο της περιόδου 1983/84, όταν και υποβιβάστηκε!
Το τέλος του κύκλου
Η σημερινή αναμέτρηση με τη Βόλφσμπουργκ στο “easy-Credit Stadion” αποτελεί για το σύλλογο της Φραγκονίας την τελευταία ευκαιρία αποτροπής του μοιραίου. Στο χείλος του γκρεμού την ομάδα του Τόμας φον Χέεζεν έφερε η ήττα στο «Γκότλιμπ Ντάιμλερ» την περασμένη Τετάρτη. Το 0-3 κόντρα στη Στουτγάρδη αποτέλεσε -και συμβολικά- το τέλος ενός κύκλου.
Την περασμένη περίοδο η Νυρεμβέργη υπό την καθοδήγηση του Χανς Μάιερ είχε αναδειχθεί σε ευχάριστη έκπληξη της περιόδου επικρατώντας της Στουτγάρδης δύο φορές στο πρωτάθλημα (3-0, 4-1) και άλλη μία στον τελικό του κυπέλλου (3-2 στην παράταση). Και απέναντι στην εν ενεργεία πρωταθλήτρια Γερμανίας η Νυρεμβέργη κατακρημνίστηκε οριστικά από τον έβδομο ουρανό και προσγειώθηκε ανώμαλα στην οδυνηρή πραγματικότητα.
Μετά το παιχνίδι στο «Γκότλιμπ Ντάιμλερ» ο Τόμας φον Χέεζεν (σ.σ. το Φεβρουάριο διαδέχθηκε τον Μάιερ και έκτοτε έχει πανηγυρίσει μόλις μια νίκη!) χαρακτήρισε τους παίκτες του «ανίδεα σχολιαρόπαιδα». Στο πρώτο ημίωρο η ομάδα του είχε δεχθεί τρία γκολ υποχρεώνοντάς τον στην ανάπαυλα να αντικαταστήσει έναν επιθετικό με αμυντικό μέσο, προκειμένου να αποφύγει τη συντριβή.
Νταμπλ κάζο!
Αυτό που είναι αμφίβολο αν θα αποφύγει η Νυρεμβέργη είναι το (μοναδικό στη Γερμανία) νταμπλ κάζο, ήτοι την επανάληψη μιας μέγιστης κατρακύλας και αποτυχίας. Για όσους αδαείς ή έχοντες ασθενή μνήμη, ο σύλλογος της Φραγκονίας έχει υποβιβαστεί ήδη μια φορά ως κάτοχος τίτλου. Την περίοδο 1968/69 είχε αποχαιρετίσει την πρώτη κατηγορία ως εν ενεργεία πρωταθλητής και χρειάστηκε εννέα χρόνια για να επιστρέψει στην Μπούντεσλιγκα. Οι χρονικογράφοι αιτιολόγησαν εκείνο το φιάσκο στη βάση της ριζικής αναδόμησης του ρόστερ, την οποία υλοποίησε ο τεχνικός Μαξ Μέρκελ -οι φήμες για δωροδοκία στη μάχη κατά του υποβιβασμού δεν αποδείχθηκαν ποτέ.
Μετά τον πρώτο τίτλο της Νυρεμβέργης από τότε, ήτοι το κύπελλο της περιόδου 2006/07, το σύλλογο δείχνει να κατατρέχει η ίδια σκληρή μοίρα. Το ή/και τα γιατί είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Πέρυσι οι Φράγκοι τερμάτισαν έκτοι -με διαφορά το καλύτερο πλασάρισμα της νεότερης ιστορίας τους. Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα προχώρησαν σε ενίσχυση του ρόστερ με παίκτες όπως οι Άγγελος Χαριστέας, Ζβέζνταν Μισίμοβιτς και Πέερ Κλούγκε. Ωστόσο το καλύτερο πλασάρισμά τους στην τρέχουσα περίοδο παραμένει η δωδέκατη θέση μετά τη δεύτερη αγωνιστική. Σ’ όλες τις άλλες, η Νυρεμβέργη βρισκόταν διαρκώς στη ζώνη του υποβιβασμού!
Όλα στραβά κι ανάποδα
Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ο Χαριστέας και οι συμπαίκτες του είχαν το μυαλό τους κυρίως στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου προκρίθηκαν από τη φάση των ομίλων και έδειξαν τις δυνατότητές τους αποσπώντας 2-2 στην Αγία Πετρούπολη από τη Ζενίτ, την αντίπαλο της Μπάγερν στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.
Κάποια στιγμή η ομάδα υποτίθεται πως θα έπαιρνε μπρος και στις εγχώριες διοργανώσεις. Ωστόσο ακόμη και ο γνωστός ατακαδόρος Χανς Μάιερ έμεινε από λόγια, όταν ο -παραχωρηθείς στην Καρλσρούη στη χειμερινή διακοπή- Τζόσουα Κένεντι άρχισε ξαφνικά να σκοράρει, ενώ ο Γιαν Κόλερ (το διάσημο μετεγγραφικό απόκτημα των Φράγκων τον Ιανουάριο) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Οφθαλμοφανές είναι και το πρόβλημα κάτω από τα δοκάρια. Τον πωληθέντα στη Στουτγάρδη αρχηγό Ράφαελ Σέφερ δεν αντικατέστησαν επάξια οι Γιάρομιρ Μπλάζεκ και Ντάνιελ Κλέβερ. Εξ αιτίας του τραυματισμού του Μπλάζεκ στη Στουτγάρδη ο φον Χέεζεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει για τρίτη φορά τερματοφύλακα στη σύντομη θητεία του!
Οι Φράγκοι στερούνται επίσης και της στοιχειώδους ρέντας. Αυτές τις ζόρικες εβδομάδες δεν μπορούν να ποντάρουν σε τίποτε και σε κανένα. Το 3-1 στη Φρανκφούρτη, τη μοναδική νίκη επί των ημερών του φον Χέεζεν, έθεσαν σε κίνδυνοι οι βανδαλισμοί των φιλάθλων. Η ενδεχόμενη επικράτηση επί της Βόλφσμπουργκ (1-0 στο ημίχρονο) πνίγηκε στην κατακλυσμιαία βροχή που οδήγησε τον αγώνα σε διακοπή. Εκείνη την Παρασκευή το κακό δεν κατάφερε να αποτρέψει ούτε ο πρόεδρος Μίχαελ Ροτ, ο οποίος στην απόγνωσή του έδειχνε ικανός να αδειάσει την ταπητοβιομηχανία του, προκειμένου να στεγνώσει τον αγωνιστικό χώρο…
Ύστατη ελπίδα του Ροτ και των οπαδών της Νυρεμβέργης είναι οι παίκτες του Τόμας φον Χέεζεν να μην τα κάνουν (και) σήμερα θάλασσα και ο σύλλογος της Φραγκονίας να γλιτώσει το στίγμα του υποβιβασμού τόσο ως πρωταθλητής όσο και ως κυπελλούχος Γερμανίας!
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου