Σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Αυτήν την αίσθηση (ματαιότητας) αποκομίζει όποιος επιχειρεί να εντοπίσει την ποιότητα μέσα στις 181 μετεγγραφές του περασμένου καλοκαιριού. Αρνούμενοι να διδαχτούν από τα παθήματά τους στη διάρκεια των περασμένων ετών και ασυγκίνητοι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στα σημεία των καιρών (παγκόσμια οικονομική ύφεση) οι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας εξακολουθούν να αγοράζουν μαζικά και στα τυφλά γεμίζοντας τα ρόστερ τους με παίκτες (όχι απλά αμφιβόλου, αλλά σχεδόν) μηδαμινής ποιότητας.
Ανενεργοί και φευγάτοι
Απόδειξη της προαναφερθείσας εκτίμησης είναι ότι δύο δεκάδες από τις θερινές μετεγγραφές δεν αγωνίστηκαν ούτε για ένα λεπτό στη διάρκεια των 15 αγωνιστικών του 2010(!), ενώ διψήφιος είναι ο αριθμός όσων (για τον ένα ή τον άλλο λόγο) έχουν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί ήδη από τους συλλόγους τους.
Θεωρείται ήδη δεδομένο ότι ως το τέλος του Ιανουαρίου, όταν θα κλείσει το χειμερινό μετεγγραφικό παράθυρο, θα λάβει χώρα ένα μαζικό ξεσκαρτάρισμα στα ρόστερ των πλείστων ομάδων, αφού με την οικονομική μέγγενη να σφίγγει ολοένα και περισσότερο (ένεκα παγκόσμιας κρίσης, αλλά και των αυστηρότερων κριτηρίων αδειοδότησης της UEFA) ο χώρος για μέτριους ή κακούς ποδοσφαιριστές γίνεται ασφυκτικά στενός.
Το ιδεατό θα ήταν το ξεδιάλεγμα των αρίστων να ήταν συνειδητή επιλογή και στρατηγική των συλλόγων, ωστόσο -αφ’ ης στιγμής κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει- καλό είναι που τους επιβάλλεται υποχρεωτικά.
Άριστα η ΑΕΚ
Η μοναδική ομάδα που δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι με τις θερινές προσθήκες της άλλαξε επίπεδο (επίπεδα, για την ακρίβεια) είναι η ΑΕΚ. Πολύ καλό βαθμό στη μετεγγραφική δραστηριότητά τους παίρνουν τόσο ο (επιβλητικός πρωτοπόρος) ΑΠΟΕΛ όσο και ο (απρόσμενα δυνατός) Ολυμπιακός, ενώ σχετικά καλές ψαριές -αναλογικά με τις οικονομικές δυνατότητές τους- έκαναν οι Δόξα και Αλκή.
Χαμένες στη μετριότητα
Πολύ περισσότερα από τις προσθήκες τους περίμεναν (κι εξακολουθούν να περιμένουν) μια σειρά από ομάδες προεξαρχούσης της πρωταθλήτριας Ομόνοιας. Από κοντά ακολουθούν και οι δύο αιώνιοι της Λεμεσού (Απόλλων και ΑΕΛ), καθώς και οι πλείστοι μικρομεσαίοι της κατηγορίας (Εθνικός Άχνας, ΑΠΟΠ/Κινύρας, Πάφος, Ερμής).
Για την Ανόρθωση και το Παραλίμνι ό,τι κι αν ειπωθεί για το μετεγγραφικό σχεδιασμό τους μάλλον θα είναι λίγο για να σκιαγραφήσει το μέγεθος της επιτυχίας. Ας περιοριστούμε λοιπόν στην εξής διαπίστωση: αν οι συγκεκριμένες παίκτες δεν είχαν στηρίγματα από παλαιότερους παίκτες, αυτή τη στιγμή η βαθμολογική τους θέση θα ήταν πολύ χειρότερη.
Κριτήρια επιλογής
Η παρατιθέμενη κορυφαία ενδεκάδα των θερινών μετεγγραφών καταρτίστηκε από παίκτες, οι οποίοι πληρούσαν τα ακόλουθα κριτήρια: έχουν παίξει ως βασικοί τουλάχιστον στο 75% των αγωνιστικών και με τις επιδόσεις τους δεν έχουν απλώς βοηθήσει την ομάδα τους να καλύψει την τρύπα αλλά να παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατή.
Διευκρινίζεται πως οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δεν είναι (απαραιτήτως) οι κορυφαίοι στη θέση τους σ’ όλη την κατηγορία, αλλά μεταξύ των νεοφερμένων του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης κάποιοι εξ αυτών κόπηκαν από την κορυφαία ενδεκάδα ελέω… συστήματος, αφού για παράδειγμα δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχουν τρεις αμυντικοί, δύο μέσοι και πέντε επιθετικοί.
Η κορυφαία ενδεκάδα (4-3-3)
Παβλόφς (Πάφος) - Θεοφίλου (ΑΕΚ), Σένκελ (ΑΕΚ), Χόφλαντ (ΑΕΚ), Μποαβεντούρα (ΑΠΟΕΛ) - Ζε Βίτορ (ΑΕΛ), φαν Ντάικ (ΑΕΚ), Μαντούκα (ΑΠΟΕΛ) - Τρισκόφσκι (ΑΠΟΕΛ), Μρντάκοβιτς (Απόλλων), Σερτζάο (Αλκή).
Η υπόλοιπη αποστολή
Τερματοφύλακες: Πόζα (Δόξα), Σέτκους (Ολυμπιακός)
Αμυντικοί: Μαμπούγια (Δόξα), Μποουθόν (Ομόνοια), Μιλουτίνοβιτς (Εθνικός Άχνας)
Μέσοι: Καμπρέρα (Δόξα), Γιοβάνοβιτς (Πάφος), Ντομπρασίνοβιτς (Αλκή), Μάργκασα (ΑΕΚ)
Επιθετικοί: Γκέλσον (Εθνικός Άχνας), Κίνγκσλεϊ (ΑΕΚ), Ζοάο Πάουλο (Ολυμπιακός)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου