Η Κύπρος είναι από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η μοναδική χώρα μεταξύ των πρώτων 20 στη βαθμολογία πενταετίας της ΟΥΕΦΑ που έχει ξεμείνει από εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δυσάρεστη εξέλιξη, πλην αναμενόμενη. Όταν σε έξι παιχνίδια στη φάση των πλέι οφ αποτυγχάνεις να απαντήσεις -έστω μια φορά- σε αντίπαλο γκολ, το πεπρωμένο (αποκλεισμός) φυγείν αδύνατον.
Οι δικαιολογίες, ιδίως οι φθηνές και ανεδαφικές, είναι το λίπασμα για τους επερχόμενους αποκλεισμούς. Και δυστυχώς παρουσιάστηκαν εν αφθονία μετά το παιχνίδι της Τρίτης και τα αντίστοιχα της Πέμπτης. Συνοψίζονται στην ακόλουθη φράση: «Παλέψαμε, αξίζαμε, αλλά ήμασταν άτυχοι». Αληθές, αν ληφθεί υπόψη η εικόνα των εκπροσώπων μας στη μεγαλύτερη διάρκεια των επαναληπτικών. Ψευδές, αν προσμετρηθεί η απόδοσή τους και στα δύο παιχνίδια.
Η προ τριών εβδομάδων υπενθύμιση (από τούτη εδώ τη θέση) πως «η πρόκριση διαρκεί πάντα 180 λεπτά» απευθυνόταν εις ώτα μη ακουόντων. Οι προκρίσεις χάθηκαν από τις πρώτες αναμετρήσεις. Στα πλέι οφ η δυναμική των αντιπάλων ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ανατροπής. Η μόνη ομάδα που πήρε αποτέλεσμα πρόκρισης στον επαναληπτικό ήταν η Ομόνοια. Απέτυχε παταγωδώς να το διατηρήσει και αποκλείστηκε δίκαια. Η δική της αντίδραση στο προβάδισμα της Μέταλιστ στο ΓΣΠ και η αντίστοιχη των Ουκρανών στο 0-2 του Χάρκοβο αντανακλούν πειστικά τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
Ο ΑΠΟΕΛ «φλέρταρε» με την πρόκριση. Δεν την πήρε, διότι επαληθεύτηκε η εκτίμηση του προπονητή του. Η πρόκριση απαιτούσε την επίτευξη τέρματος και στα δύο παιχνίδια. Η Χετάφε το έκανε, οι «γαλαζοκίτρινοι» όχι. Η Ανόρθωση «άγγιξε», αλλά απέτυχε να πάρει τη νίκη γοήτρου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο ρωσικός σύλλογος ασφαλώς είναι ανώτερο μέγεθος της «Κυρίας». Απαιτούσε όμως ο αποκλεισμός του κάποια εξωπραγματική υπέρβαση;
Ναι, αν πιστέψουμε όσα λέγονται, ακούγονται και γράφονται στην Κύπρο. Όχι, αν στρέψουμε το βλέμμα μας στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπράγκα «σκούπισε» τη Σεβίλλη με δύο νίκες. Η Οσέρ πέταξε έξω τη Ζενίτ με ανατροπή. Η Χάποελ Τελ Αβίβ έπιασε από τα κέρατα τη Ρεντ Μπουλ με νίκη μέσα στο Ζάλτσμπουργκ. Να το τραβήξουμε περαιτέρω; Στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ η Ράπιντ Βιέννης απέκλεισε (για δεύτερη συναπτή χρονιά!) την Άστον Βίλα, η Γάνδη τη Φέγενοορντ, η Καρπάτι Λβιβ τη Γαλατασαράι και η Ουτρέχτη τη Σέλτικ.
Όμως, το απόλυτο ξεγύμνωμα των πάσης φύσεως δικαιολογιών των κυπριακών συλλόγων έρχεται από την Ελβετία, και δη τη Λοζάννη. Ο σύλλογος της β’ κατηγορίας πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο ως φιναλίστ του κυπέλλου (έχασε 6-0 από την πρωταθλήτρια Βασιλεία) και απέκλεισε στα πέναλτι τη Λοκομοτίβ μέσα στη Μόσχα, καίτοι στο πρώτο παιχνίδι είχε υποχρεωθεί σε εντός έδρας ισοπαλία 1-1 και στον επαναληπτικό δέχτηκε την ισοφάριση στο 85’!
Και να ήταν μόνον αυτά… Η Λοζάννη έμεινε αήττητη σε τρεις προκριματικούς γύρους (απέναντι σε Μπάνια Λούκα, Ράντερς και Λοκομοτίβ), χωρίς να έχει ξοδέψει ούτε σεντ σε μετεγγραφές! Από τους εννέα νεοφερμένους (όλοι από συλλόγους πρώτης κατηγορίας) ουδείς κόστισε σε αποζημίωση. Άπαντες όμως είχαν αποκτηθεί πριν την έναρξη της προετοιμασίας και ο νεοφερμένος προπονητής (Μάρτιν Ρουέδα) πρόλαβε να τους μετατρέψει σε συμπαγές, ομοιογενές και αξιόμαχο σύνολο. Ποια εκ των τριών μεγάλων ομάδων της Κύπρου μπορεί να συγκριθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, με τον προγραμματισμό της Λοζάννης; Ουδεμία, εξ ου και όλες θα την παρακολουθούν από τον καναπέ να ξεχειμωνιάζει στην Ευρώπη -και να κουρελιάζει τα σαθρά άλλοθι για τους αποκλεισμούς τους.
Υ.Γ.: Ο Γκιγέρμο Όγιος προκάλεσε τους δημοσιογράφους να στοιχηματίσουν μαζί του πως η Ανόρθωση θα διεκδικήσει τον τίτλο ως το φινάλε. Ο Αργεντινός τεχνικός προφανώς δεν συνειδητοποίησε πόσο «μίκρυνε» το σύλλογο του Αμμοχώστου με τη συγκεκριμένη δήλωση. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι με το υπάρχον status quo στο κυπριακό ποδόσφαιρο η «Κυρία» δεν χρειάζεται καν προπονητή για να μείνει μέχρι τέλους στην κούρσα για την πρώτη θέση. Προπονητή χρειάζεται για να την κατακτήσει. Επ’ αυτού είναι διατεθειμένος να στοιχηματίσει ο κύριος Όγιος;
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ