Βουτηγμένη ως το λαιμό στο βούρκο της διαφθοράς ευρίσκεται ακόμη μια φορά η κινεζική Super League. Στο πλαίσιο του προσφάτως αποκαλυφθέντος σκανδάλου αλλοίωσης αγώνων δύο ντουζίνες αξιωματούχων, παικτών και προπονητών έχουν φυλακιστεί ήδη, ενώ η έναρξη του εγχώριου πρωταθλήματος μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα.
Τοιουτοτρόπως δημιουργείται η εντύπωση πως ο πρωθυπουργός Χου Τζίνταο ακολουθεί με συνέπεια την επιθετική πολιτικής κατά των στημένων αγώνων, όπως την είχε διακηρύξει τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο μεγάλη μερίδα του κοινού δεν ξεγελιέται. Το αθλητικό περιοδικό «Τιτάνας» αναρωτιέται: «Πού είναι τα μεγάλα ψάρια;» Διότι μέχρι στιγμής στο αγκίστρι έχουν πιαστεί μόνον τα εκτελεστικά όργανα της οργανωμένης απάτης. Εκείνοι που κινούν τα νήματα και κερδίζουν περιουσίες με το παράνομο στοίχημα, παραμένουν ασύλληπτοι.
Ένα ανώνυμο γράμμα σε κινεζική εφημερίδα στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρόσφατο σκάνδαλο. Διαιτητές και ανώτατα στελέχη της ομοσπονδίας, ιδιοκτήτες συλλόγων και ποδοσφαιριστές κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελεσμάτων σε αγώνες των εγχώριων διοργανώσεων. Τα κακά μαντάτα έρχονται τη στιγμή που το κινεζικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Στην έκτη περίοδο από την ίδρυσή της η λίγκα κατέγραψε ρεκόρ προσέλευσης θεατών (16.300 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι) και παρουσίασε διαφημιστικά έσοδα 17 εκατομμυρίων ευρώ, καίτοι το 2008 η κρατική τηλεόραση είχε σταματήσει για ένα διάστημα να μεταδίδει αναμετρήσεις ένεκα των πολυάριθμων συρράξεων στους αγωνιστικούς χώρους.
Ζημία στην κυβέρνηση
«Μολονότι επίκειται το ξεκίνημα της νέας περιόδου, θα καθαρίσουμε χωρίς οίκτο το τοπίο», διαβεβαίωσε προ μερικών ημερών ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γουέι Ντι, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής ολόκληρης της σεζόν. Ο πιο επιφανής σύλλογος από τους ευρισκόμενους στο μικροσκόπιο των ανακριτών είναι η δις πρωταθλήτρια Σαντόνγκ Λουνένγκ που κατηγορείται για δωροδοκίες διαιτητών και απειλείται με δρακόντειες ποινές, διότι ανήκει σε κρατικό ενεργειακό κονσόρτσιουμ και η εμπλοκή της σπιλώνει την υπόληψη της κομμουνιστικής κυβέρνησης. Η Σαντόνγκ κινδυνεύει να έχει τη μοίρα των Γουάνγκζου και Τσένγκντου Μπλέιντς που υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία. Το χειρότερο σενάριο είναι η αφαίρεση άδειας συμμετοχής σε όλα τα πρωταθλήματα, ό,τι συνέβη δηλαδή στην Κίνγκνταο Χάιλιφενγκ (ομάδα β’ κατηγορίας), η οποία είχε εξαγοράσει παιχνίδια της.
Από τις ποινές δεν εξαιρούνται οι αξιωματούχοι. Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας Ναν Γιονγκ φυλακίστηκε τον Ιανουάριο, καθώς έναντι αμοιβής είχε εξασφαλίσει σε ποδοσφαιριστές θέση σε σεμινάρια της εθνικής ή ακόμη και συμμετοχή σε αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Όταν τον Φεβρουάριο αποκαλύφθηκαν νέες λεπτομέρειες για τα αίσχη του Ναν, η κυβέρνηση διέταξε τον εθνικής εμβέλειας σταθμό CCTV 5 να μη μεταδώσει ζωντανά -όπως ήταν προγραμματισμένο- την αναμέτρηση με την Ιαπωνία (0-0). Για τα κινεζικά Μ.Μ.Ε., ωστόσο, ο Ναν είναι απλώς μια μαριονέτα, όπως ακριβώς και ο διάδοχός του Γουέι. Σε τελική ανάλυση η κινεζική ομοσπονδία υπάγεται στο Υπουργείο Αθλητισμού και, όταν αυτό λαμβάνει αποφάσεις, αυτές είναι δεσμευτικές και για τον πρόεδρο της ομοσπονδίας.
11 χιλιάρικα ο διαιτητής!
Το νέο κύμα συλλήψεων έπληξε αυτή τη φορά την κάστα των διαιτητών. Τρεις βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής ένεκα δωροδοκίας. Μεταξύ αυτών ο Λου Τζουν, ο οποίος είχε διευθύνει δύο παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα και ως ο κορυφαίος Κινέζος διαιτητής είχε βραβευτεί δις με τη «Χρυσή Σφυρίχτρα»! Σύμφωνα με τον επιφανή σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων Χε Ξίνπινγκ, για τις αλλοιώσεις αγώνων στην Κίνα υπάρχει συγκεκριμένος τιμοκατάλογος. Η δωροδοκία ενός διαιτητή απαιτεί κάτι περισσότερο από 11.000 ευρώ, τα πενταπλάσια κοστίζει η εξαγορά μιας ολόκληρης ομάδας για μια αγωνιστική, ενώ ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλει όποιος θέλει να είναι απόλυτα σίγουρος για την έκβαση ενός αγώνα. Για παράδειγμα η Γκουάνγκζου, η οποία υποχρεώθηκε σε υποβιβασμό, είχε εξαγοραστεί έναντι 150.000 ευρώ!
Η διαφθορά στην Κίνα, ωστόσο, εκτείνεται πολύ περαιτέρω από την πρώτη και δεύτερη κατηγορία. Ο επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής του Υπουργείου Αθλητισμού, Γου Κι, ανακήρυξε πρόσφατα τις απάτες στον αθλητισμό σε εθνικό πρόβλημα: «Όλες οι εθνικές ομάδες της χώρας το αντιμετωπίζουν, ακόμη και αυτές των νέων και των γυναικών».
Τούτου δοθέντος παραμένει αμφίβολο αν η καμπάνια για ένα καθαρό κινεζικό ποδόσφαιρο θα στεφθεί με επιτυχία. Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η πρόσφατη δήλωση του ιδιοκτήτη της Σανγκάι Σένσουα, Ζου Τζιν, στο πρακτορείο Reuters: «Ακόμη κι αν κόψεις το αριστερό χέρι, το δεξί θα παραμείνει μολυσμένο»…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ