Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ό,τι λάμπει, (δεν) είναι πάντα χρυσός

Η αρχική λίστα (των 59 υποψηφίων) δημοσιεύτηκε αρχές του μήνα. Δεν απασχόλησε άνθρωπο. Η τελική (των τριών υποψηφίων) θα ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου, ένα δεκαπενθήμερο μετά το πέρας του έτους αξιολόγησης (15.11.2014-15.11.2015). Ως τις 11 Ιανουαρίου, όταν θα λάβει χώρα το ετήσιο γκαλά της FIFA στη Ζυρίχη και θα απονεμηθεί το τρόπαιο, θα ασχοληθούν μαζί της άπαντες.
Ενδιάμεσα κυκλοφόρησε και η ενδιάμεση λίστα (των 23 υποψηφίων) για τη Χρυσή Μπάλα (Ballon DOr) της FIFA. Το France Football επιχείρησε ήδη ποικίλες δημοσιογραφικές προσεγγίσεις, αλλά ο «Ρεπόρτερ» έρχεται να προσφέρει και ορισμένες νέες οπτικές γωνίες. Σε τελική ανάλυση, η ενασχόληση με το χρυσάφι είναι πάντα -εκτός από επικερδής- και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΚΟΥΙΖ: Ντιέγκο Μαραντόνα

Σε Μπουένος Άιρες και Νάπολη λατρεύεται σαν θεός (σ.σ. έχει στάδιο και… εκκλησία στο όνομά του), στη Σκωτία ο στρατός έχει (από το 1986) ειδικό εμβατήριο προς τιμήν του. Είναι ο μοναδικός που έχει θέσει δις παγκόσμιο ρεκόρ αποζημίωσης για μετεγγραφή ποδοσφαιριστή, ο πρώτος παίκτης της Μπαρσελόνα που χειροκροτήθηκε από οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έχει σημειώσει δύο από τα πλέον συζητημένα τέρματα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων: ένα με το περίφημο «χέρι του θεού» και ένα που ψηφίστηκε «γκολ του αιώνα». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή τα 55 και ο «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» ελέγχει τις γνώσεις σας για μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Παίξτε το!

Το διάλειμμα κράτησε 151 μέρες. Τόσες μεσολάβησαν από το ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ στο ΓΣΖ (20 Μαΐου) ως το Απόλλων-Ανόρθωση στο Τσίρειο (18 Οκτωβρίου) που στιγματίστηκαν από σοβαρά επεισόδια. Και πολύ άντεξε, ενδεχομένως να σκεφτούν κάποιοι -ου μην και οι περισσότεροι…
Είναι γραφικό σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνεται λόγος για σκηνικά ντροπής, ενώ ουδείς (σύλλογος, παράγοντας, προπονητής, παίκτης, σύνδεσμος οπαδών) αισθάνεται τέτοια και τόση ντροπή, ώστε να απολογηθεί δημόσια.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

50 χρόνια «εμφύλιοι»

Αναδρομή στις αναμετρήσεις κυπριακών και ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Ποια είναι η πλέον αθέατη διάσταση του αγώνα ΑΠΟΕΛ-Αστέρας Τρίπολης; Η χρονική είναι γνωστή από τα τέλη Αυγούστου, η βαθμολογική έχει αναλυθεί εδώ και εβδομάδες. Ποια απομένει; Μα, φυσικά, η ιστορική διάσταση, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη στο ΓΣΠ ξεκινά η δεύτερη πεντηκονταετία «εμφυλίων» Κύπρου και Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΠΑΜΠΟΚΡΑΤΟΡΑΣ!

Καθολικής αναγνώρισης και αποδοχής για τη δουλειά του (και) στην εθνική ομάδα τυγχάνει πλέον ο Χριστοδούλου
Έπρεπε να είναι η Κύπρος στα μπαράζ για το Euro2016; Ναι, αν ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ των προτελευταίων στους εννέα προκριματικούς ομίλους είχε τη μικρότερη βαθμολογική απόσταση από την τρίτη θέση, την κορυφαία βαθμολογική συγκομιδή (12 έναντι 10 της δεύτερης Λιθουανίας) και την καλύτερη επίθεση (16 γκολ έναντι 10 της δεύτερης Γεωργίας).
Όχι, αν συνυπολογιστεί πως από τις εννέα τρίτες της προκριματικής φάσης ουδεμία είχε περισσότερες από τέσσερις ήττες (η Κύπρος έξι), χειρότερο παθητικό από 12 γκολ (η Κύπρος 17), λιγότερες από δύο εντός έδρας νίκες (η Κύπρος μία) και τρεις ανέπαφες εστίες (η Κύπρος μία).