Συνολικές οικονομικές υποχρεώσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθαρή υπερχρέωση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων. Η άμεση και δραστική μείωση των χρεών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραμένει αδήριτη ανάγκη ακόμη και μετά την εξαγγελία του Financial Fair Play και σε αυτό συμφωνούν απόλυτα τόσον ο Μισέλ Πλατινί (πρόεδρος UEFA) όσο και ο Καρλ-Χάιντς Ρούμενιγκε (πρόεδρος ECA), μολονότι ο πρώτος προασπίζεται τα συμφέροντα των 53 εθνικών ομοσπονδιών και ο δεύτερος τα αντίστοιχα των συλλόγων στην Ευρώπη.
Ως μια πρώτη ήττα για το πολυδιαφημισμένο FFPμπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί η μετάθεση της έναρξης του κατά μία περίοδο (αντί για το 2013/14 θα ισχύσει από το 2014/15). Από το μεθεπόμενο καλοκαίρι, συνεπώς, όσοι σύλλογοι θέλουν να μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οφείλουν να παρουσιάζουν είτε κερδοφορία, είτε ισοζύγιο εσόδων-εξόδων (break-even) είτε ζημία το πολύ 45 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.
Παρά την επανειλημμένη προειδοποίηση του Πλατινί («Όποιος παραβιάσει τους κανονισμούς, θα έχει πρόβλημα»), ωστόσο, ουδενός το αυτί (φαίνεται να ιδρώνει). Ακόμη και οι κανόνες της μεταβατικής περιόδου ως την πλήρη εφαρμογή του FFP παραβιάζονται κατάφωρα από συλλόγους, όπως οι Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σ.Ζ. και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Ρέουν πετροδολάρια και ρούβλια
Σύντομη αναδρομή: Το φθινόπωρο του 2011 η πρωταθλήτρια Αγγλίας Σίτι είχε ανακοινώσει παθητικό 228 εκατομμυρίων ευρώ συνθλίβοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ της Τσέλσι το 2005 (164 εκατ.). Για το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια οι «πολίτες» χρειάστηκε να δαπανήσουν μόνον για την απόκτηση παικτών την περασμένη τετραετία σχεδόν 650 εκατομμύρια ευρώ!
Σχεδόν το ένα έβδομο αυτού του ποσού (90 εκατομμύρια) έβγαλε από τα ταμεία της η πρωταθλήτρια Ρωσίας μέσα σε μια ημέρα (03.09.2012) αποκτώντας τον Βραζιλιάνο Χουλκ (Πόρτο) και τον Βέλγο Άξελ Βίτσελ (Μπενφίκα) αντιστοίχως, ενώ στα 150 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι μετεγγραφικές επενδύσεις της Παρί το περασμένο καλοκαίρι χαρίζοντάς της την πρώτη θέση μπροστά από τις Τσέλσι (100 εκατ.), Ζενίτ (90).
Ουδόλως συμπτωματικά σε όλους τους προαναφερθέντες συλλόγους τα πετροδολάρια και τα ρούβλια ρέουν… ποτάμια! Στη Ζενίτ κάνει κουμάντο η πανίσχυρη Gazprom, στην Τσέλσι ο Ρομάν Αμπραμόβιτς, στη Σίτι ο σεΐχης Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν και στην Παρί ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, διάδοχος του θρόνου στο Κατάρ.
Πλατινί και υιός
Το τελευταίο απέσπασε το χρίσμα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022 και μάλιστα ο Πλατινί, ο μέγας υπέρμαχος του FFP, ψήφισε υπέρ του ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA. Φημολογείται πως στην κίνηση αυτήν τον είχε προτρέψει ο (πρώην πλέον πρωθυπουργός της Γαλλίας) Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να προσελκυστούν επενδυτές από το Κατάρ στη Γαλλία. Εντελώς συμπτωματικά μέσα στο 2011 η Παρί Σ.Ζ. πέρασε στα χέρια της Qatar Sports Investments και ο Λοράν Πλατινί, γιος του προέδρου της UEFA, προσελήφθη ως νομικός εκπρόσωπος της QSI στην Ευρώπη…
Για όλα αυτά ο Μισέλ Πλατινί σιωπά, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του παριζιάνικου συλλόγου, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι, ο οποίος αποκάλυψε μια συνομιλία του με τον Γάλλο αξιωματούχο για το FFP: «Ο Πλατινί μου είπε ότι πρέπει να είμαστε δημιουργικοί. Έχουμε ήδη αρκετές ιδέες και δεν θα έχουμε πρόβλημα να αυξήσουμε τα έσοδά μας». Μέχρι στιγμής όμως στο Παρίσι αύξηση παρουσιάζουν μόνον οι δαπάνες. Από την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από τους Σαουδάραβες έχουν αποκτηθεί 20 ποδοσφαιριστές έναντι 210 εκατομμυρίων ευρώ!
Το τρικ
Σε 15 σελίδες στο καταστατικό της UEFAπεριλαμβάνονται οι σαφείς και αυστηροί όροι για τη χρηματοδότηση των συλλόγων και το FFP. Μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας εξηγούνται τα «σημαίνοντα έσοδα», τα «σημαίνοντα έξοδα», καθώς και «οι συνεισφορές από μετόχους ή/και συνδεδεμένα μέλη», τα οποία για την αδειοδότηση και τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μάλλον σημαίνοντα.
Πώς παρακάμπτονται αυτοί οι όροι; Ένα πρώτο δείγμα έδωσε το 2011 η Σίτι εισπράττοντας 525 εκατομμύρια ευρώ από την αεροπορική εταιρεία Etihad, η οποία ως αντάλλαγμα πήρε τη χορηγία στη φανέλα και τα δικαιώματα ονομασίας του σταδίου. Η UEFA θα δυσκολευτεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο υψηλές επιτρέπεται να είναι οι οικονομικές ενέσεις από τους συνεργάτες των συλλόγων, όταν αυτές δηλώνονται ως χορηγία φανέλας, δικαιώματα ονομασίας γηπέδων ή κατασκευή τέτοιων.
Η εικονική χορηγία αυτού του είδους, σε άμετρη έκταση, θα προκαλούσε σε άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία) την κινητοποίηση της εφορίας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Και είναι αυτές οι γκρίζες ζώνες, στις οποίες η UEFA θα έχει πρόβλημα να θέσει ανώτατα όρια. Παρά την πρόθεση για μείωση των χρεών, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενός αποκλεισμένου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγου κορυφής επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το FFP.
Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαβεβαιώσει σε πλείστες συνομιλίες τον Πλατινί ότι το υποστηρίζει σθεναρά, αν μια ποδοσφαιρική επιχείρηση προσφύγει στο Δικαστήριο, τότε το Financial Fair Play μπορεί μια μέρα να τερματιστεί ακριβώς όπως τερματίστηκαν το Δεκέμβριο του 1995 κατόπιν της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Βέλγου Ζαν Μαρκ Μποσμάν οι αποζημιώσεις για τις μετεγγραφές ποδοσφαιριστών με λήξαντα συμβόλαια.
Οι μετεγγραφικές δαπάνες στην Ευρώπη μεταξύ 2008-12
2008: 3,057
2009: 2,813
2010: 2,217
2011: 2,881
2012: 2,308
Όλα τα ποσά σε δισεκατομμύρια ευρώ
Σε ιστορικό υψηλό τα νέα χρέη
Με 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ τα ετήσια νέα χρέη των ευρωπαϊκών συλλόγων το 2011 έθεσαν νέο ρεκόρ.
2008: 0,6
2009: 1,2
2010: 1,68
2011: 1,78
Όλα τα ποσά σε δισεκατομμύρια ευρώ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ