Το 1993 ο Ουμπέρτο Έκο δημοσίευε το πόνημά του «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Υποψιάζομαι ότι αν ο 78χρονος Ιταλός ακαδημαϊκός καθηγητής και συγγραφέας επισκεπτόταν την Κύπρο τον μήνα, ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα, θα έμπαινε στον πειρασμό να το ξαναγράψει με ελαφρώς διαφοροποιημένο τίτλο: «Τον Οκτώβριο υπάρχουν μόνο ειδήσεις». Και δυστυχώς όλες τους ήταν (είναι) εξαιρετικά δυσάρεστες για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Ιδού η ανασκόπηση όσων βιώσαμε και μάθαμε τις περασμένες τριάντα ημέρες:
1. Οι τίτλοι είναι για τα σκουπίδια. Η Ομόνοια και ο Απόλλων προέβησαν σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας χαρίζοντας στην Κύπρο μια θλιβερή διάκριση. Μεταξύ των πρώτων 20 χωρών στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA είναι η μοναδική, στην οποία ούτε η πρωταθλήτρια ούτε η κυπελλούχος ομάδα συνεχίζουν με τους προπονητές που ξεκίνησαν τη σεζόν (σ.σ. στη Ρουμανία ισχύει το ίδιο, αλλά η Κλουζ είναι κάτοχος του νταμπλ).
2. Η παράνοια είναι γένους… τηλεοπτικού. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η τηλοψία του εγχώριου πρωταθλήματος ενδείκνυται μόνο για γερά πορτοφόλια ένεκα του κατακερματισμού των δικαιωμάτων των συλλόγων σε τρεις συνδρομητικές πλατφόρμες. Τον Οκτώβριο μάθαμε την ιεράρχηση των δικαστηρίων Λευκωσίας και Λεμεσού, τη διαφορά ανάμεσα σε διατάγματα και αποφάσεις και ότι είναι εφικτό (τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου) ένας σύλλογος να έχει συνάψει δύο συμβόλαια για τα τηλεοπτικά του δικαιώματα και όμως οι (εντός έδρας) αγώνες του να μην μεταδίδονται!
3. Το βουνό των χρεών έγινε… οροσειρά. Κατά δήλωση του κ. Κουτσοκούμνη, «μέχρι το τέλος του 2009 οι οφειλές των κυπριακών σωματείων ανέρχονταν σε 40 εκατομμύρια ευρώ, το ήμισυ εκ των οποίων χρωστούν μόνο δύο σύλλογοι. Μόλις τρεις ακολουθούν συνετή οικονομική πολιτική, ενώ υπό άλλες περιστάσεις οι υπόλοιποι ένδεκα θα ήταν αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία».
Όπου «άλλες περιστάσεις», βάλτε «αν η ΚΟΠ δεν είχε κάνει τα στραβά μάτια». Γιατί; Θυμηθείτε τα λόγια του Νικ Νικολάου (υπεύθυνος της ομοσπονδίας σε θέματα licensing) τον περασμένο Μάρτιο: «Βλέπουμε ότι εκ νέου υπάρχει αύξηση των εξόδων για μισθούς. Δεν είναι ακόμη σε επικίνδυνο επίπεδο, κρούουμε όμως τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην φτάσει εκεί. Επίσης βλέπουμε εννέα από τα 14 σωματεία να παρουσιάζουν αρνητικούς ισολογισμούς. Μάλιστα επτά εξ αυτών δημιούργησαν περαιτέρω ζημίες στη διάρκεια της χρονιάς. Αντί δηλαδή να κινούμαστε προς τη θετική κατεύθυνση, χειροτερεύουμε».
Το πώς με τέτοιες ενδείξεις οι σύλλογοι κατόρθωσαν να παρουσιάσουν φακέλους που τους εξασφάλισαν (μηδενός εξαιρουμένου) άδεια συμμετοχής στο τρέχον πρωτάθλημα είναι ένα ερώτημα με προφανή απάντηση. Δεν ισχύει το ίδιο για το πώς και γιατί ο πρόεδρος της ΚΟΠ αποφάσισε να προβεί σε τέτοιες αποκαλύψεις στην Αθλητική Ημερίδα ενός πολιτικού κόμματος.
4. Η εθνική Κύπρου δεν είναι καφενείο ούτε Κωλοπετεινίτσα. Επίσης ρηθέν του κ. Κουτσοκούμνη, το οποίο ωστόσο δεν συνάδει ουδόλως ούτε με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΚΟΠ αμέσως μετά την ήττα στη Δανία ούτε με τη γεμάτη αιχμές παραίτηση του Ηλία Πιτσιλλίδη. Τα συγκεκριμένα γεγονότα οδηγούν ευκολότερα στο συμπέρασμα πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι ανοχύρωτο και έχει μετατραπεί σε πεδίο εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και φιλοδοξιών.
5. Το CAS δεν ξέρει την τύφλα του. Αν το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο γνώριζε τη δουλειά του, ούτε τον ΑΠΟΠ/Κινύρα θα αθώωνε ούτε τους χειρισμούς της ΚΟΠ θα δικαίωνε στην υπόθεση ντόπινγκ. Αν το CAS γνώριζε τη δουλειά του, δεν θα άφηνε τόσο τραγικά εκτεθειμένους στην κοινή γνώμη όσους -λίγες ώρες μετά τον τελικό του κυπέλλου του 2009- διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι ο τίτλος θα αφαιρεθεί από την Πέγεια, η οποία όχι μόνο δεν θα παίξει Ευρώπη, αλλά θα υποβιβαστεί.
6. Το πρωτάθλημα πηγαίνει Λεμεσό. Δια στόματος του προπονητή και του προέδρου τους αντιστοίχως ο Απόλλων και η ΑΕΛ έθεσαν πριν το ξεκίνημα της περιόδου ως στόχο τους τον τίτλο. Ότι με τη συμπλήρωση του ενός τετάρτου της σεζόν έδιναν χθες βράδυ ντέρμπι ουραγών έχοντας προχωρήσει ήδη σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας προφανώς αξιολογείται στη Λεμεσό ως μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
7. Οι Κύπριοι διαιτητές αντιμετωπίζονται με αρνητική προκατάληψη.Κακώς. Μέχρι στιγμής οι πλείστοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να μας πείσουν ότι κάκιστα έλαβαν περίοδο χάριτος ως το τέλος του έτους. Με τέτοια και τόσα λάθη το ερώτημα αν είναι επιτήδειοι ή απλώς ανίκανοι καθίσταται δευτερεύον. Πρωτεύον είναι να αξιολογηθούν και να απορριφθούν πάραυτα ως ακατάλληλοι κι επικίνδυνοι.
Η λίστα μοιάζει με τα επτά κακά της μοίρας μας. Δεν είναι. Είναι απλώς η απόδειξη ότι σήμερα -πλην της ώρας- πρέπει να αλλάξουν και τα μυαλά πολλών στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ