Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Κλέιτον: «Να, λοιπόν, γιατί σ’ αγάπησα»



Είθισται στα 32 να... καίγεσαι, αλλά ο Κλέιτον Φερέιρα ντα Κρουζ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Στα 32 του αποφάσισε να μετοικήσει για πρώτη φορά σε χώρα με επίσημη γλώσσα διαφορετική από τη βραζιλιάνικη κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν μετάνιωσε ούτε ο ίδιος που το έπραξε ούτε η Αλκή που τον απέκτησε.
Μετακινούμενος μεταξύ Βραζιλίας και Πορτογαλίας ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός φόρεσε στην καριέρα του τη φανέλα συλλόγων όπως οι Ατλέτικο, Σάντα Κλάρα, Πόρτο, Σπόρτινγκ Λ., Πεναφιέλ, Γκιμαράες και Ρεσίφε, πριν διασχίσει σχεδόν όλη τη Μεσόγειο για να βρεθεί από την Ιβηρική χερσόνησο στο νησί της Αφροδίτης. Ο λόγος;

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Χοσέ Μανουέλ Ρέι: «Έκανε λάθος ο διαιτητής!»



Η σωματοδομή του εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά. Η σοβαρότητά του από την πρώτη του κουβέντα. Εντός κι εκτός γηπέδου, στα έργα και στα λόγια, ο Χοσέ Μανουέλ Ρέι δείχνει να αποστρέφεται κάθε τι περιττό. Στο χορτάρι είναι ένας αθόρυβος, άοκνος εργάτης που θωρακίζει τα μετόπισθεν της ΑΕΚ αξιοποιώντας τη φυσική ρώμη του, την τεχνική του και την εμπειρία των 32 χρόνων του. Παραπλεύρως του αγωνιστικού χώρου ο διεθνής κεντρικός αμυντικός από τη Βενεζουέλα προτιμά τα λίγα, πλην μεστά λόγια.
Εξαίρεση; Οι συνομιλίες του με τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του Έκτορ Γκονζάλες, οι οποίες έχουν τη ροή ορμητικού ποταμού. Μια ένδειξη του πόσο «σφιγμένα» κινείται ακόμη μέσα στην κυπριακή πραγματικότητα ο Χοσέ Μανουέλ. Αυτό το μάγκωμα δεν είναι φυσικά ακατανόητο ή αδικαιολόγητο. Ο 32χρονος μετρά μόλις 2,5 μήνες στο νησί της Αφροδίτης και, όπως κάθε καλός αμυντικός, ξέρει και φροντίζει να φυλάγεται.
Κόστα και Ρονάλντο

«Βρίσκομαι ελάχιστο διάστημα εδώ, συνεπώς έχω σχηματίσει εντυπώσεις κι όχι στέρεες αντιλήψεις», επισημαίνει στο ξεκίνημα της συνέντευξής του στην «Α.τ.Κ.». Το πρώτο ερώτημα αφορά τις διαφορές ανάμεσα στην κυπριακή λίγκα και τις λατινοαμερικάνικες. «Από πλευράς φυσικής κατάστασης και παιχνιδιού με έμφαση στη σωματική ρώμη, δεν υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές. Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και την τεχνική είναι ανώτερη στη Λατινική Αμερική, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα, όπως της Αργεντινής», αποφαίνεται ο άσος της ΑΕΚ, ο οποίος έχει μετακομίσει στην Κύπρο μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί.
Ερωτηθείς για το ποιοι ποδοσφαιριστές του έχουν κάνει εντύπωση, κυρίως λόγω της δυσκολίας αντιμετώπισής τους, τόσο εντός όσο κι εκτός Κύπρου ο Ρέι απαντά κατόπιν ολιγόλεπτου συλλογισμού: «Από την Κύπρο δεν γνωρίζω πολλούς, αλλά μου άρεσε ο Πάουλο Κόστα του Άρη. Είναι γρήγορος και τεχνίτης παίκτης. Εκτός Κύπρου ο καλύτερος παίκτης που έχω δει είναι ο Ρονάλντο της Μίλαν. Όσο κι αν έχει πέσει η απόδοσή του, είναι πολύ δύσκολο να τον περιορίσεις, έχει απίστευτη όσφρηση του γκολ».
«Άδικη απόφαση!»

Τον περασμένο Ιούλιο ο 32χρονο στόπερ συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα αγωνιζόμενος ως βασικός και στα τέσσερα παιχνίδια της Βενεζουέλας. Εύλογα γεννώνται απορίες για τις αντοχές του, αλλά ο ίδιος φροντίζει να τις κατασβέσει εν τη γεννέσει τους: «Δεν πιστεύω πως θα επηρεαστεί η απόδοσή μου. Αντιθέτως μέσα από το Κόπα Αμέρικα απέκτησα ένα ρυθμό αγώνων που έχω διατηρήσει ως τώρα. Είμαι σωματικά και ψυχολογικά έτοιμος για ένα πολύ καλό πρωτάθλημα με την ΑΕΚ».
Στην αποψινή αναμέτρηση της ομάδας του με την ΑΕΛ ο Ρέι θα είναι απών. Αιτία η αποβολή του στο παιχνίδι με την Ομόνοια την περασμένη Κυριακή. «Μια απόλυτα λανθασμένη κι άδικη αποβολή, κατά τη γνώμη μου. Ο διαιτητής (σ.σ. Κώστας Καπιτανής) έκανε λάθος στην εκτίμηση της φάσης. Μου έδειξε δεύτερη κίτρινη για καθυστέρηση σε εκτέλεση ελευθέρου, ενώ εγώ απλώς κοιτούσα να προστατευτώ από τα αντικείμενα που έπεφταν προς το μέρος μου», υπογραμμίζει ο Λατινοαμερικανός στόπερ και συμπληρώνει: «Είναι η πρώτη φορά που αποβάλλομαι για κάτι τέτοιο. Θεωρούμαι ένας εξαίρετος επαγγελματίας, είμαι διεθνής ποδοσφαιριστής και κουβαλώ αρκετούς αγώνες στην πλάτη μου για να ρισκάρω μια κάρτα για καθυστερήσεις. Ο διαιτητής παρέβλεψε την πραγματική αιτία της συμπεριφοράς μου, δηλαδή την πτώση αντικειμένων».
Το επόμενο ερώτημα έρχεται αβίαστα: «Θα κέρδιζε η ΑΕΚ χωρίς την αποβολή σου;» Ο Ρέι σκέπτεται για λίγο και μετρά τα λόγια του: «Δεν ξέρω. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Δεδομένο είναι πως όταν αποβλήθηκα προηγούμασταν 2-1 και η Ομόνοια δυσκολευόταν...» Τελευταίο ερώτημα: μπορεί η ΑΕΚ εν τη απουσία του να επιστρέψει σήμερα στις επιτυχίες απέναντι στην ΑΕΛ. Η απάντηση μονολεκτική και μονοκόμματη: «Σίγουρα!»
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Τόνι Κρόος: Το «10» το καλό!



Με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ οδήγησε τη Γερμανία στην τρίτη θέση του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 στη Ν. Κορέα. Ήταν το καλύτερο πλασάρισμα της «νατσιονάλμανσαφτ» από το χαμένο τελικό του 1985 και του απέφερε τη διάκριση του καλύτερου ποδοσφαιριστή της διοργάνωσης! Το 2005 τον ίδιο τίτλο είχε κατακτήσει ο Βραζιλιάνος Άντερσον (σ.σ. μετεγγράφη το περασμένο καλοκαίρι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ) και το 2003 ο Σεσκ Φάμπρεγας της Άρσεναλ.
Το μέλλον του Τόνι Κρόος, περί ου ο λόγος, δεν προοιωνίζεται λιγότερο λαμπρό απ’ αυτό των προκατόχων του. «Ο Ότμαρ Χίτσφελντ θα αδημονεί να σε έχει ξανά στο Μόναχο και να μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξή σου», ψιθύρισε στο αυτί του 17χρονου ο Φραντς Μπέκενμπαουερ κατά την παράδοση του βραβείου. Ο «Κάιζερ» έχει έναν πρόσθετο λόγο να χαίρεται για την εξέλιξη του Κρόος, αφού εδώ και ενάμιση χρόνο ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός ανήκει στο δυναμικό της Μπάγερν.

«Αυθεντικό ταλέντο»
Το Δεκέμβριο του 2004 ο Ούλι Χένες είχε κάνει την πρώτη επαφή με τον γιο του Ρόλαντ Κρόος, προπονητή υποδομών της Χάνζα Ρόστοκ, και το καλοκαίρι του 2006 ο Τόνι μετακόμισε έναντι 100.000 ευρώ (οι Βαυαροί ουδέποτε διέθεσαν τόσα χρήματα για παίκτη τέτοιας ηλικίας!) στο οικοτροφείο της Μπάγερν απορρίπτοντας προτάσεις των Βέρντερ, Σάλκε και Τσέλσι!
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο Χίτσφελντ τον έβαλε να παίξει με την επαγγελματική ομάδα σε φιλικό τουρνουά στο Ζάλτσμπουργκ, ενώ στην τρέχουσα σεζόν τον αφήνει να προπονείται με τους επαγγελματίες και εγγυάται πως «αυτή την περίοδο ο Τόνι θα πάρει χρόνο συμμετοχής στην Μπούντεσλιγκα. Είναι ποδοσφαιριστής δρόμου, ένα αυθεντικό ταλέντο και στο γήπεδο κάνει πάντοτε το σωστό, χωρίς να πρέπει να του το πεις. Είναι ο επόμενος διεθνής της Μπάγερν»!
«Από ποδοσφαιρική σκοπιά είναι ό,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια από τα τμήματα υποδομών», υποκλίνεται και ο αρχηγός των Βαυαρών, Όλιβερ Καν, αλλά ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Κρόος είναι ο Χένες. Για χάρη του ο 55χρονος μέσος αρνήθηκε το καλοκαίρι να δώσει στον Ζε Ρομπέρτο το Νο10: «Αυτή τη φανέλα θέλω κάποια στιγμή να την παραδώσω στον Τόνι»!
Προσγειωμένος
Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Μπάγερν που έχει διανύσει τόσο ταχύτατα τη διαδρομή ως την επαγγελματική ομάδα των Βαυαρών! «Οι έφηβοι δεν αποτελούν πλέον πρόκληση για τον Τόνι. Οι αληθινά χαρισματικοί παίκτες μόνο από το επόμενο επίπεδο αρχίζουν να βγάζουν αυτό που απαιτείται από εκείνους. Ευτυχώς ο Τόνι δεν είναι σαλεμένος ή αιθεροβάμων. Είναι προσγειωμένος και δεν υπερεκτιμά πράγματα και καταστάσεις», επισημαίνει ο Κουρτ Νίντερμαϊερ, προπονητής της πρώτης εφηβικής ομάδας της Μπάγερν.
Η μετριοφροσύνη του Κρόος καταδεικνύεται από την απάντησή του στην επισήμανση πως οι Γουέιν Ρούνεϊ και Λιονέλ Μέσι ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα στην ηλικία του. «Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Μ’ αρέσει να παίζω, τίποτε άλλο. Δεν είμαι τίποτε ιδιαίτερο»!
Ο Κρόος μπορεί να γίνει ο οργανωτής που λείπει από τους Βαυαρούς. Ο τρόπος παιχνιδιού του θυμίζει λαγό καταδιωκόμενο από αλεπού: προσποιήσεις με το σώμα δεξιά κι αριστερά, απότομες στροφές, όλα με την μπάλα δεμένη πάνω στο πόδι, μάτι κοφτερό, «εξηντάρες» μπαλιές με ακρίβεια χιλιοστού, καλό σουτ κι αντοχές διακρίνουν τον γεννημένο στις 4 Ιανουαρίου 1990 άσο. Οι έπαινοι δεν αγχώνουν τον ύψους 1,82 μ. μέσο: «Από τότε που παίζω ποδόσφαιρο σε καλό επίπεδο, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Έχω συνηθίσει».
Η... όπισθεν
Ο νεαρός οργανωτής θα πρέπει ωστόσο να αλλάξει συνήθειες. Ως κλασικό δεκάρι, αναλαμβάνει καθήκοντα πλέι μέικερ στην εθνική κάτω των 17. «Ωστόσο από την εθνική κάτω των 18 υιοθετείται το σύστημα της εθνικής ανδρών, αυτή είναι η οδηγία του Ματίας Ζάμερ (σ.σ. αθλητικός διευθυντής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας). Την επόμενη χρονιά συνεπώς η θέση του δεν θα υφίσταται πλέον», επισημαίνει ο Χάικο Χέρλιχ, τεχνικός της εθνικής Γερμανίας U17. «Θα πρέπει να προσθέσουμε και την όπισθεν στο παιχνίδι του Τόνι, διότι στην Μπάγερν ο φαν Μπόμελ σίγουρα δεν θα διεκπεραιώνει τη βρόμικη δουλειά για πάρτη του».
Ως κατακλείδα, μια κουβέντα για τους συλλόγους που απέτυχαν να προσελκύσουν τον Τόνι. Δεν συντρέχει λόγος λύπης. Υπάρχει κι άλλος Κρόος! Ονομάζεται Φέλιξ, είναι ένα χρόνο μικρότερος και παίζει στην εθνική Γερμανίας κάτω των 16...
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Έκτορ Γκονζάλες: «Χτυπάμε τους πάντες!»



Τον συναντήσαμε, μαζί με τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του Χοσέ Μανουέλ Ρέι, μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Στον Explorer του «έτρεχε» ένα από τα αναρίθμητα βιντεάκια του YouTube. «Βλέπετε το φιλικό της Τετάρτης μεταξύ Βενεζουέλας και Παναμά;», ήταν η αυθόρμητη ερώτηση. «Βλέπουμε το... ξύλο μεταξύ Βενεζουέλας και Παναμά!», απάντησε ο Έκτορ Γκονζάλες και με το δάχτυλο έστρεψε το βλέμμα μας στην οθόνη του υπολογιστή, όπου η σύρραξη των παικτών των δύο ομάδων κορυφωνόταν.
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα αμέσως μετά την ισοφάριση της Παραγουάης σε 1-1 με πέναλτι του Μαλντονάντο στο 91’ και παρατηρώντας τα στην πλήρη έκτασή τους ήταν αδύνατον να αποφύγουμε το ακόλουθο σχόλιο: «Ευτυχώς που δεν ήσουν εκεί...»

Χαμογέλασε συγκαταβατικά. Η εξασφάλιση από την ΑΕΚ της μη συμμετοχής του (όπως και του Ρέι) στο φιλικό της περασμένης Τετάρτης ήταν φανερό πως αποτελούσε προϊόν καλής τύχης. Ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον βραχύσωμο κι εξαιρετικά αλέγκρο Έκτορ στο επίκεντρο τέτοιων συρράξεων.
«Ίδια νοοτροπία»
Εδώ και εννέα μήνες ο συνονόματος του μυθικού βασιλιά της Τροίας κατοικοεδρεύει στη Λάρνακα. Το δοκιμαστικό πρώτο εξάμηνο στέφθηκε με επιτυχία τόσο για τον ίδιο όσο και για την ΑΕΚ. «Το πρώτο διάστημα αντιμετώπισα προβλήματα προσαρμογής. Όχι τόσο νοοτροπίας ή κλίματος. Αυτά είναι σχεδόν ίδια στη Λ. Αμερική και στην Κύπρο. Απλώς, για τους ισπανόφωνους ποδοσφαιριστές η γλώσσα είναι πάντα ένα μεγάλο εμπόδιο, ευτυχώς όμως, όταν ήμουν μικρός, οι δικοί μου με είχαν στείλει να μάθω αγγλικά, τα οποία εξάσκησα και βελτίωσα αγωνιζόμενος εκτός Βενεζουέλας», θυμάται ο 30χρονος.
Αναρωτηθήκαμε τι τον έφερε στο νησί της Αφροδίτης: η φιλοδοξία, η προοπτική ή το χρήμα; «Έξι χρόνια πριν έρθω εδώ, είχα φύγει από τη Βενεζουέλα κι αγωνιζόμουν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού, με τελευταίο εκείνο στο Εκουαδόρ. Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο ο ατζέντης μου και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε η προοπτική να παίξω στην Κύπρο. Το συζήτησα με τη γυναίκα μου και κρίναμε πως στα 29 μου ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μεταναστεύσουμε στην Ευρώπη», αποκάλυψε την ιστορία του ερχομού του ο διεθνής μέσος της ΑΕΚ, ο οποίος ζει στη Λάρνακα μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του.
«Δεν φοβόμαστε την Ομόνοια»
Επόμενο κεφάλαιο: το αγωνιστικό. «Σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν η ομάδα έχει ενισχυθεί ουσιαστικά. Στοχεύουμε σε ένα καλύτερο πλασάρισμα από την περυσινή έβδομη θέση, γιατί όχι και στην έξοδο στην Ευρώπη. Αυτή μπορεί να έρθει και μέσω του κυπέλλου, το οποίο επίσης είναι στόχος μας. Δεν έχουμε θέσει σε προτεραιότητα κάποια από τις δύο διοργανώσεις. Μας ενδιαφέρουν αμφότερες και χτυπάμε κάθε αντίπαλο και παιχνίδι», ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ο Γκονζάλες.
«Στην πρεμιέρα κόντρα στον Άρη δεν παίξαμε τόσο καλά όσο στα τελευταία τρία, τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, αλλά στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν το μοναδικό που μετράει είναι οι νίκες κι εμείς κερδίσαμε. Τώρα έχουμε μπροστά μας την Ομόνοια, μια παραδοσιακή δύναμη στην Κύπρο. Η αποστολή μας είναι δύσκολη, αλλά έχουμε ελπίδες. Δεν φοβόμαστε την Ομόνοια κι αν πιάσουμε καλή απόδοση, μπορούμε να πάρουμε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο μέσος από τη Βενεζουέλα.
Ο Χοσέ Μανουέλ Ρέι παρενέβη. «Μολονότι είμαι λίγο καιρό εδώ, έχω αντιληφθεί πως η ΑΕΚ έχει συγκροτήσει ένα πολύ καλό σύνολο. Έχουν έρθει πολύ καλοί παίκτες σε καίριες θέσεις και πιστεύω πως μπορούμε να μείνουμε εντός στόχων στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο ως το φινάλε. Η Ομόνοια είναι ένας μεγάλος αντίπαλος, αλλά αν θέλουμε να έχουμε μεγάλες βλέψεις πρέπει να παίρνουμε αποτελέσματα ακόμη κι απέναντι σε τέτοιες ομάδες», συμπλήρωσε ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός.
«Μακρίδης, όπως... Έκτορ»
Επιστροφή στον Γκονζάλες. Αφού ο ίδιος έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο διάστημα της παρουσίας του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κύπρου, θελήσαμε να πληροφορηθούμε ποιοι παίκτες έχουν εντυπωσιάσει τον ίδιο. «Απ’ όσους έχω αντιμετωπίσει στην Κύπρο ξεχωρίζω δύο παίκτε του ΑΠΟΕΛ: τον Φερναντέζ και τον Μακρίδη. Αυτός ο τελευταίος είναι βραχύσωμος και ταχύς, όπως εγώ δηλαδή! Νομίζω πως θα μπορούσε να παίξει στο εξωτερικό, όπως βέβαια και αρκετοί άλλοι που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα», εκτίμησε ο Έκτορ, ο οποίος φύλαξε μία από τις καλές του ντρίμπλες στο ερώτημά μας για το αν βλέπει το αγωνιστικό του μέλλον στην ΑΕΚ ή στην Κύπρο.
«Αυτή τη στιγμή έχω συμβόλαιο για ακόμη ένα χρόνο με την ΑΕΚ και ίσως οι διοικούντες να μου προτείνουν να το ανανεώσουμε. Δεν το ξέρω και δεν το σκέφτομαι. Προτιμώ να επικεντρώνομαι στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας και, όταν έρθει η ώρα, θα δούμε τι θα γίνει. Είναι πάντως αλήθεια πως κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται τη μετεγγραφή του σε μια μεγαλύτερη λίγκα...»
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Ο τελευταίος ρολίστας



Η ανακοίνωση αιφνιδίασε, αν και όχι στο βαθμό που ο ίδιος έμαθε να αιφνιδιάζει τις αντίπαλες άμυνες. Μολονότι σχεδίαζε ν’ αποσυρθεί το καλοκαίρι του 2008, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τον τερματισμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας ένεκα των χρόνιων προβλημάτων στα γόνατά του.
«Αισθάνομαι υπερήφανος που εκπροσώπησα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 11 χρόνια και κουβαλώ μαζί ορισμένες πολύ ιδιαίτερες αναμνήσεις. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου στη Γιουνάιτεντ. Όταν στο ντεμπούτο μου πέτυχα το παρθενικό μου τέρμα και ο πρώτος που ήρθε να πανηγυρίσει μαζί μου ήταν ο Ερίκ Καντονά, τότε συνειδητοποίησα πως πλέον είμαι στο Ολντ Τράφορντ», αποκάλυψε ο 34χρονος Νορβηγός επιθετικός στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον μάνατζερ Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, το προπονητικό και ιατρικό επιτελείο, και περισσότερο απ’ όλους τους οπαδούς που με στήριξαν σ’ όλη την καριέρα μου. Η δική τους υποστήριξη κι αυτή του επιτελείου ήταν το βασικό μου κίνητρο για να επιστρέψω».


Το απόλυτο λαβράκι

Δεν τα κατάφερε. Την επομένη της απόσυρσής του η “Sun” υποστήριξε πως «η Γιουνάιτεντ χάνει στο πρόσωπο του Σόλσκιερ την ψυχή της», ενώ οι “Times” εμφανίστηκαν βέβαιοι πως «το όνομά του θα τραγουδούν στο “Ολντ Τράφορντ” για πολλά χρόνια ακόμα». Τω όντι. Υπάρχει μια πλειάδα σοβαρών λόγων για την οποία ουδείς θα ξεχάσει σύντομα τον «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο».
Εν αρχή ην, φυσικά, οι αγωνιστικές του επιδόσεις: τα 126 γκολ σε 366 συμμετοχές τον αναδεικνύουν στην πιο επιτυχημένη μετεγγραφή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος το καλοκαίρι του 1996 ενέβασε στη Μόλντε το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Σόλσκιερ εξελίχθηκε στον απόλυτο ρολίστα χάρη στην ικανότητά του να μπαίνει άμεσα στη ροή του αγώνα και να σκοράρει. Τι κι αν δεν ήταν εντυπωσιακά σε δημιουργία ή εκτέλεση; Τα τέρματά του ζύγιζαν χρυσάφι. Οι παίκτες της Λίβερπουλ και της Μπάγερν, οι οποίοι την περίοδο 1998/99 δέχτηκαν από το «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο» τα καθοριστικά τέρματα στους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας και του Τσάμπιονς Λιγκ αντιστοίχως, ξέρουν κάτι παραπάνω…
Πρότυπο ήθους κι αφοσίωσης

Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ κατέκτησε όντως όλα όσα ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να ονειρευτεί. Στο φινάλε της καριέρας του, ωστόσο, μεγαλύτερο παράσημο κι από τα αγωνιστικά του επιτεύγματα αποτελεί η καθολική αναγνώρισή του ως υπόδειγμα επαγγελματία. Εντός κι εκτός «Ολντ Τράφορντ», εντός κι εκτός Νησιού, ουδείς θα βρει άνθρωπο να πει κακή κουβέντα για τον Νορβηγό.
Επί 11 χρόνια ο πάντα συγκρατημένος κι απίστευτα μετριόφρων Σόλσκιερ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στον Φέργκιουσον κι ας υπήρξαν περίοδοι που πίστευε πως άξιζε μια θέση στην ενδεκάδα. Και το Φεβρουάριο του 1999, όταν ερχόμενος από τον πάγκο σκόραρε τετράκις σε 13 λεπτά (ρεκόρ για το αγγλικό ποδόσφαιρο) στο 8-1 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ, ο Σκοτσέζος παραδέχθηκε: «Όποτε τύχει να αισθανθώ τύψεις για μια ενδεκάδα μου, κατά κανόνα αφορούν αυτόν. Ειλικρινά αξίζει κάτι καλύτερο, αλλά είναι δεδομένα ο καλύτερος από κάθε άλλο ως αναπληρωματικός»!
Ο Νορβηγός είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος μιας πάστας ποδοσφαιριστών που έβαζαν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους. Το φιλί του στο έμβλημα του συλλόγου ήταν γεμάτο αγνό συναίσθημα, όχι κενό περιεχομένου. Σε εποχές άκρατου τυχοδιωκτισμού η αφοσίωσή του στη Γιουνάιτεντ υπήρξε απαράμιλλη. Το 1998 η Τότεναμ του προσέφερε ηγεμονικό συμβόλαιο. Το αρνήθηκε, διότι έβλεπε τη Γιουνάιτεντ ως οικογένειά του. Εξ ου και πριν δύο χρόνια ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μίλησε δημοσίως κατά της εξαγοράς του συλλόγου από τους Γκλέιζερ.
Όσοι αναζητείται μια απόδειξη της εκτίμησης που έχαιρε στο «Ολντ Τράφορντ» ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, μάθετε αυτό: στην τελευταία σεζόν του Ρόι Κιν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Νορβηγός ήταν ένας από τους μόλις πέντε παίκτες που είχαν το τηλέφωνο του Ιρλανδού. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν το απέκτησε ποτέ…

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

…το πρώτο και το τελευταίο γκολ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» επιτεύχθηκαν στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στην Μπλάκμπερν; Στις 25 Αυγούστου 1996, έξι λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, είχε διαμορφώσει το τελικό 2-2, στις 31 Μαρτίου 2007, και πάλι προερχόμενος από τον πάγκο, είχε πετύχει στο 90’ το τελικό 4-1!
…ένεκα της ικανότητάς του να παίζει στο δεξιό φτερό της επίθεσης ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πειστεί το καλοκαίρι του 2003 να πωλήσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ; Οι πολλοί τραυματισμοί του Νορβηγού έκτοτε δεν του επέτρεψαν να υλοποιήσει τα σχέδια του προπονητή του.
…η τελευταία του εμφάνιση με την κόκκινη φανέλα έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου στον τελικό του αγγλικού κυπέλλου κόντρα στην Τσέλσι;
…εφ’ εξής ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αναλαμβάνει ρόλο προπονητή ακαδημιών και επίσημου πρεσβευτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
…σε 67 συμμετοχές του με την εθνική Νορβηγίας έχει σημειώσει 23 τέρματα;
…ο γιος του Νόα δεν έχει τον πατέρα του, αλλά τον Γουέιν Ρούνεϊ πρώτο στη λίστα με τους αγαπημένους του παίκτες;

ΕΙΠΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ
Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (μάνατζερ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Είναι ο καλύτερος αναπληρωματικός στον κόσμο. Ο Όλε μπορεί να ανατρέξει σε 11 φανταστικά χρόνια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στο σύλλογο και πάντοτε υπήρξε υπόδειγμα τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως άνθρωπος».
Ντέιβιντ Τζιλ (Εκτελεστικός διευθυντής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Ο Όλε έχει χαρίσει σε όλους μας σπάνιες αναμνήσεις. Ουδείς θα ξεχάσει ποτέ το δραματικό νικητήριο τέρμα του στη Βαρκελώνη, αλλά πολύ περισσότερο η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του τον αναδεικνύουν σ’ έναν από τους κορυφαίους ρολίστες στο ποδόσφαιρο. Θα μας λείψει αφάνταστα ως παίκτης».
Μαρκ Χιουζ (τεχνικός Μπλάκμπερν, πρώην συμπαίκτης του Σόλσκιερ): «Χάρη στο τέρμα του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999, ο Όλε έχει εγγυημένη θέση στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του ποδοσφαίρου. Η συνεισφορά του όμως στο σύλλογο ήταν απείρως μεγαλύτερη απ’ αυτό το γκολ. Είναι ένας αληθινός επαγγελματίας, ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένος».
Αρσέν Βενγκέρ (μάνατζερ Άρσεναλ): «Με το δικό του αθόρυβο τρόπο ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις του στην αναλογία τερμάτων ανά αγώνα δεν θα βρείτε πολλούς καλύτερους. Το 1999 η Μάντσεστερ κέρδισε τα πάντα κι αν κοιτάξετε εκείνη τη σεζόν θα διαπιστώσετε πως ο Σέριγχαμ και ο Σόλσκιερ ήταν ίσως οι πιο πολύτιμοι παίκτες της. Και τις περισσότερες φορές έρχονταν από τον πάγκο».

ΟΛΕ ΓΚΟΥΝΑΡ ΣΟΛΣΚΙΕΡ

Ημερομηνία γέννησης: 26 Φεβρουαρίου 1973
Τόπος γέννησης: Κρίστιανσουντ, Νορβηγία
Ύψος: 1,78 μ.
Διακρίσεις:

6 πρωταθλήματα Αγγλίας (1997, 1999, 2000, 20001, 2003, 2007)
2 Κύπελλα Αγγλίας (1999, 2004)
1 Λιγκ Καπ (2006)
1 Τσάμπιονς Λιγκ (1999)
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (1999)
4 Κομιούνιτι Σιλντ (1996, 1997, 2003, 2007)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ