Η ανακοίνωση αιφνιδίασε, αν και όχι στο βαθμό που ο ίδιος έμαθε να αιφνιδιάζει τις αντίπαλες άμυνες. Μολονότι σχεδίαζε ν’ αποσυρθεί το καλοκαίρι του 2008, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τον τερματισμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας ένεκα των χρόνιων προβλημάτων στα γόνατά του.
«Αισθάνομαι υπερήφανος που εκπροσώπησα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 11 χρόνια και κουβαλώ μαζί ορισμένες πολύ ιδιαίτερες αναμνήσεις. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου στη Γιουνάιτεντ. Όταν στο ντεμπούτο μου πέτυχα το παρθενικό μου τέρμα και ο πρώτος που ήρθε να πανηγυρίσει μαζί μου ήταν ο Ερίκ Καντονά, τότε συνειδητοποίησα πως πλέον είμαι στο Ολντ Τράφορντ», αποκάλυψε ο 34χρονος Νορβηγός επιθετικός στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον μάνατζερ Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, το προπονητικό και ιατρικό επιτελείο, και περισσότερο απ’ όλους τους οπαδούς που με στήριξαν σ’ όλη την καριέρα μου. Η δική τους υποστήριξη κι αυτή του επιτελείου ήταν το βασικό μου κίνητρο για να επιστρέψω».
Το απόλυτο λαβράκι
Δεν τα κατάφερε. Την επομένη της απόσυρσής του η “Sun” υποστήριξε πως «η Γιουνάιτεντ χάνει στο πρόσωπο του Σόλσκιερ την ψυχή της», ενώ οι “Times” εμφανίστηκαν βέβαιοι πως «το όνομά του θα τραγουδούν στο “Ολντ Τράφορντ” για πολλά χρόνια ακόμα». Τω όντι. Υπάρχει μια πλειάδα σοβαρών λόγων για την οποία ουδείς θα ξεχάσει σύντομα τον «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο».
Εν αρχή ην, φυσικά, οι αγωνιστικές του επιδόσεις: τα 126 γκολ σε 366 συμμετοχές τον αναδεικνύουν στην πιο επιτυχημένη μετεγγραφή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος το καλοκαίρι του 1996 ενέβασε στη Μόλντε το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Σόλσκιερ εξελίχθηκε στον απόλυτο ρολίστα χάρη στην ικανότητά του να μπαίνει άμεσα στη ροή του αγώνα και να σκοράρει. Τι κι αν δεν ήταν εντυπωσιακά σε δημιουργία ή εκτέλεση; Τα τέρματά του ζύγιζαν χρυσάφι. Οι παίκτες της Λίβερπουλ και της Μπάγερν, οι οποίοι την περίοδο 1998/99 δέχτηκαν από το «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο» τα καθοριστικά τέρματα στους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας και του Τσάμπιονς Λιγκ αντιστοίχως, ξέρουν κάτι παραπάνω…
Πρότυπο ήθους κι αφοσίωσης
Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ κατέκτησε όντως όλα όσα ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να ονειρευτεί. Στο φινάλε της καριέρας του, ωστόσο, μεγαλύτερο παράσημο κι από τα αγωνιστικά του επιτεύγματα αποτελεί η καθολική αναγνώρισή του ως υπόδειγμα επαγγελματία. Εντός κι εκτός «Ολντ Τράφορντ», εντός κι εκτός Νησιού, ουδείς θα βρει άνθρωπο να πει κακή κουβέντα για τον Νορβηγό.
Επί 11 χρόνια ο πάντα συγκρατημένος κι απίστευτα μετριόφρων Σόλσκιερ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στον Φέργκιουσον κι ας υπήρξαν περίοδοι που πίστευε πως άξιζε μια θέση στην ενδεκάδα. Και το Φεβρουάριο του 1999, όταν ερχόμενος από τον πάγκο σκόραρε τετράκις σε 13 λεπτά (ρεκόρ για το αγγλικό ποδόσφαιρο) στο 8-1 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ, ο Σκοτσέζος παραδέχθηκε: «Όποτε τύχει να αισθανθώ τύψεις για μια ενδεκάδα μου, κατά κανόνα αφορούν αυτόν. Ειλικρινά αξίζει κάτι καλύτερο, αλλά είναι δεδομένα ο καλύτερος από κάθε άλλο ως αναπληρωματικός»!
Ο Νορβηγός είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος μιας πάστας ποδοσφαιριστών που έβαζαν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους. Το φιλί του στο έμβλημα του συλλόγου ήταν γεμάτο αγνό συναίσθημα, όχι κενό περιεχομένου. Σε εποχές άκρατου τυχοδιωκτισμού η αφοσίωσή του στη Γιουνάιτεντ υπήρξε απαράμιλλη. Το 1998 η Τότεναμ του προσέφερε ηγεμονικό συμβόλαιο. Το αρνήθηκε, διότι έβλεπε τη Γιουνάιτεντ ως οικογένειά του. Εξ ου και πριν δύο χρόνια ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μίλησε δημοσίως κατά της εξαγοράς του συλλόγου από τους Γκλέιζερ.
Όσοι αναζητείται μια απόδειξη της εκτίμησης που έχαιρε στο «Ολντ Τράφορντ» ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, μάθετε αυτό: στην τελευταία σεζόν του Ρόι Κιν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Νορβηγός ήταν ένας από τους μόλις πέντε παίκτες που είχαν το τηλέφωνο του Ιρλανδού. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν το απέκτησε ποτέ…
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…
…το πρώτο και το τελευταίο γκολ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» επιτεύχθηκαν στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στην Μπλάκμπερν; Στις 25 Αυγούστου 1996, έξι λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, είχε διαμορφώσει το τελικό 2-2, στις 31 Μαρτίου 2007, και πάλι προερχόμενος από τον πάγκο, είχε πετύχει στο 90’ το τελικό 4-1!
…ένεκα της ικανότητάς του να παίζει στο δεξιό φτερό της επίθεσης ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πειστεί το καλοκαίρι του 2003 να πωλήσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ; Οι πολλοί τραυματισμοί του Νορβηγού έκτοτε δεν του επέτρεψαν να υλοποιήσει τα σχέδια του προπονητή του.
…η τελευταία του εμφάνιση με την κόκκινη φανέλα έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου στον τελικό του αγγλικού κυπέλλου κόντρα στην Τσέλσι;
…εφ’ εξής ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αναλαμβάνει ρόλο προπονητή ακαδημιών και επίσημου πρεσβευτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
…σε 67 συμμετοχές του με την εθνική Νορβηγίας έχει σημειώσει 23 τέρματα;
…ο γιος του Νόα δεν έχει τον πατέρα του, αλλά τον Γουέιν Ρούνεϊ πρώτο στη λίστα με τους αγαπημένους του παίκτες;
ΕΙΠΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ
Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (μάνατζερ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Είναι ο καλύτερος αναπληρωματικός στον κόσμο. Ο Όλε μπορεί να ανατρέξει σε 11 φανταστικά χρόνια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στο σύλλογο και πάντοτε υπήρξε υπόδειγμα τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως άνθρωπος».
Ντέιβιντ Τζιλ (Εκτελεστικός διευθυντής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Ο Όλε έχει χαρίσει σε όλους μας σπάνιες αναμνήσεις. Ουδείς θα ξεχάσει ποτέ το δραματικό νικητήριο τέρμα του στη Βαρκελώνη, αλλά πολύ περισσότερο η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του τον αναδεικνύουν σ’ έναν από τους κορυφαίους ρολίστες στο ποδόσφαιρο. Θα μας λείψει αφάνταστα ως παίκτης».
Μαρκ Χιουζ (τεχνικός Μπλάκμπερν, πρώην συμπαίκτης του Σόλσκιερ): «Χάρη στο τέρμα του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999, ο Όλε έχει εγγυημένη θέση στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του ποδοσφαίρου. Η συνεισφορά του όμως στο σύλλογο ήταν απείρως μεγαλύτερη απ’ αυτό το γκολ. Είναι ένας αληθινός επαγγελματίας, ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένος».
Αρσέν Βενγκέρ (μάνατζερ Άρσεναλ): «Με το δικό του αθόρυβο τρόπο ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις του στην αναλογία τερμάτων ανά αγώνα δεν θα βρείτε πολλούς καλύτερους. Το 1999 η Μάντσεστερ κέρδισε τα πάντα κι αν κοιτάξετε εκείνη τη σεζόν θα διαπιστώσετε πως ο Σέριγχαμ και ο Σόλσκιερ ήταν ίσως οι πιο πολύτιμοι παίκτες της. Και τις περισσότερες φορές έρχονταν από τον πάγκο».
ΟΛΕ ΓΚΟΥΝΑΡ ΣΟΛΣΚΙΕΡ
Ημερομηνία γέννησης: 26 Φεβρουαρίου 1973
Τόπος γέννησης: Κρίστιανσουντ, Νορβηγία
Ύψος: 1,78 μ.
Διακρίσεις:
6 πρωταθλήματα Αγγλίας (1997, 1999, 2000, 20001, 2003, 2007)
2 Κύπελλα Αγγλίας (1999, 2004)
1 Λιγκ Καπ (2006)
1 Τσάμπιονς Λιγκ (1999)
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (1999)
4 Κομιούνιτι Σιλντ (1996, 1997, 2003, 2007)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ